Landelijke chipplicht voor katten

Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, ook verantwoordelijk voor dierwelzijn, wil landelijk een chip- en registratieplicht voor katten invoeren. Met deze chipplicht wil minister Adema ervoor zorgen dat weggelopen katten sneller herenigd worden met hun baasje en zwerfkatten worden direct herkenbaar doordat ze geen chip hebben.

Er zijn naar schatting in Nederland 2,9 miljoen huiskatten, hiervan worden er jaarlijks meer dan 60.000 als vermist opgegeven, schrijft de Adema in een brief aan de Tweede Kamer. Als deze katten niet gechipt zijn is het lastig om de dieren weer te herenigen met hun eigenaar. Volgens de minister zijn gemeenten 4,8 miljoen euro per jaar kwijt aan de opvang van weggelopen katten.

Het chippen is een eenvoudige ingreep, de dierenarts voert deze uit. De chip wordt met een injectie onder de vacht van de kat ingebracht en bevat een uniek nummer dat met een speciaal chip-apparaat te lezen is.

Voordat het besluit is genomen heeft minister Adema overleg gehad met verschillende organisaties op het gebied van dierenwelzijn en zwerfkatten. De minister wil een zorgvuldige invoering van de chip- en registratieplicht, hij gaat nu het plan verder uitwerken. Bij de uitwerking wordt bepaald op welk termijn een landelijke chipplicht kan worden ingevoerd.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Karlijn Gevers - Redactie

Stagiaire Redactie DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *