Leefcirkels vergroten bewegingsruimte bewoners Pannehoeve

Zorgbooglocatie de Pannehoeve in Helmond opende deze week de deuren van de verpleegafdelingen. De woonzorglocatie werkt voortaan met zogenaamde leefcirkels. Bewoners kunnen zich vrij door de Pannehoeve bewegen. De ‘Open Pannehoeve’ is mogelijk door de inzet van zorgtechnologie die ook het werk van medewerkers ondersteunt.

In de Open Pannehoeve dragen alle bewoners een slim polsbandje met een sensor, die bewegingsruimte ‘op maat’ bepaalt. Sommige deuren gaan voor de bewoner open, andere deuren blijven gesloten. Hierdoor krijgen de bewoners optimale bewegingsvrijheid. Ze behouden hun eigen regie en ervaren vrijheid in bewegen. Door de leefcirkels voelen ze zich gelijkwaardig aan medebewoners, bezoekers en medewerkers die in en uit lopen.

Meer rust en aandacht

Bewoners kunnen wanneer ze dit willen zelfstandig naar de tuin gaan, beneden een kopje koffie drinken in de Gasterij, een praatje maken met anderen of gewoon even wandelen. De inzet van deze zorgtechnologie vermindert onrust onder bewoners. Ook medewerkers ervaren
meer rust. Zo kunnen ze meer aandacht geven aan de bewoners op de afdeling, en bijvoorbeeld een activiteit met ze doen.

Zorgtechnologie

Voorzitter raad van bestuur Nogarede-Hoekstra: “We kunnen de levenskwaliteit vergroten en tegelijkertijd het werk van medewerkers ondersteunen. Dat is belangrijk, zeker als je kijkt naar de stijgende zorgvraag en de krapte op de arbeidsmarkt. De Open Pannehoeve is een concreet voorbeeld van hoe we onze zorg en ondersteuning anders kunnen inrichten.”
De Zorgboog heeft de ambitie om deze zorgtechnologie op termijn ook op andere locaties te gaan inzetten.

(Foto: Henk van Dijk)

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *