Leerlingen De Stroom klaar voor de ‘grote wereld’

Afgelopen woensdag namen de leerlingen van groep 8 van Openbaar Kindcentrum De Stroom in Brouwhuis afscheid van een belangrijke, vormende fase in hun leven, namelijk de basisschool. Wijkreporter Hans Choufoer was ter plekke om de sfeer te proeven. De vraag was natuurlijk: overheerst de blijdschap bij de betreffende kinderen? Of zijn ze toch vooral een beetje huiverig voor wat er komen gaat?

Tja, en dan zit je vrolijke leventje op de basisschool er op. Want je bent ‘groot’ en moet de basisschool verlaten. En je ruilt je lieve leventje in voor een leven vol blokken en studeren tot je erbij neervalt. Welkom in de grote wereld!

Uitgelaten

Ondanks dat minder plezierige vooruitzicht overheerste woensdag een uitgelaten stemming bij De Stroom en wijkhuis De Zonnesteen. Zo’n dozijn leerlingen vierde er hun laatste uurtjes met de juffen en meesters  van de basisschool. De leerlingen van groep 7 begeleidden de schoolverlaters vol eerbied naar De Zonnesteen, waar een feestje op het programma stond. Al met al leken de groep 8’ters geen moeite te hebben met het afscheid. Dat was heel anders voor een van de juffen. Want die vertelde mij stiekem dat zij het toch wel een beetje jammer vond. Zij had namelijk haar jongere zus in de klas gehad. En die gaat de school nu verlaten. ‘Snif’.

Het echte werk

Maar de schoolverlaters zelf hadden alleen maar de grootste lol. Eenmaal binnen in De Zonnesteen stonden ze te springen en te zingen en vermaakten ze zich met een groot aantal opgeblazen ballonnen. Een ander klein groepje vermaakte zich opperbest bij een tafelvoetbalspel. En drie meisjes dansten vrolijk mee op de muziek van de aanwezige twee dj’s.

Enkele juffen sloegen het tafereel gade en vertelden mij dat ze het toch best moeilijk vonden om afscheid te nemen van de leerlingen. Want stel je voor, deze kinderen gaan nu naar een school waar het er ‘misschien wel heel wat strenger aan toegaat’. “Voor deze kinderen begint nu het echte werk”, aldus een van de leerkrachten. “En dat betekent veel huiswerk, examens en toetsen. Maar tegelijk ook weer veel nieuwe vrienden en vriendinnen, da’s dan weer wél mooi!”

Kortom, de weg naar de volwassen wereld ligt open voor deze leerlingen. Maar vanavond nog niet. Want vanavond wilden zij daar nog heel even niet aan denken. Eerst maar eens een feestje bouwen, de rest komt later vanzelf.

Verslag en fotografie: Hans Choufoer
Alle kinderen zijn met toestemming gefotografeerd. Eventuele opmerkingen maken kun je sturen naar redactie@ditishelmond.nl. Je krijgt dan in ieder geval binnen 2 werkdagen een reactie.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Hans Choufoer - Wijkreporter bij DitisHelmond. Geboren in Leiden. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk en zijn elke dag op pad in de wijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *