Het Summa Automotive hield afgelopen donderdag het jaarlijkse ‘Summa Wheeler Dealer’ event op de Automotive Campus in Helmond. Tijdens deze dag kunnen bezoekers op een veiling voor een kleine prijs een door studenten opgeknapte auto kopen. Studenten leren hoe ze een voertuig van de schroot kunnen redden, terwijl kopers voor weinig geld minimaal een jaar vooruit kunnen met een apk-gekeurde auto.

Het doel van de veiling is om studenten uit te dagen voor een beperkt budget een opgegeven auto nieuw leven in te blazen. Leerlingen van Summa Automotive krijgen een bepaald bedrag mee waarmee ze een voertuig moeten kopen en opknappen. In feite een gok, omdat je niet op voorhand weet wat een auto mankeert.

Veel voertuigen waren volgens docent Bart Bouwmans “rijp voor de schroot.” Het Summa Wheeler Dealer evenement van dit jaar was net een tikkie anders dan voorgaande jaren. Zo was er bijvoorbeeld een zeepkistenrace te bekijken.

Apk-keuring
Veel bezoekers kwamen speciaal voor de veiling. “Er zijn veertien auto’s die onder de hamer gaan. Studenten kregen vijftien weken de tijd om de voertuigen op te knappen en rijklaar te maken. Dat is op een wagen na gelukt. Veertien auto’s zijn in elk geval voor een jaar door de apk-keuring gekomen”, zegt Bouwmans.

Een van de leerlingen die een afgekeurde auto een tweede leven gaf, is Bram Vosters. Hij nam de uitdaging aan en nam een rode Mini onder handen. Met succes. “Er moest veel aan gebeuren om te voorkomen dat hij naar de sloop moest. Het is uiteindelijk gelukt.”

Litteken
Het leuke van deze opdracht is dat je niet weet wat je koopt. “Je krijgt een budget om een wagen te kopen die je vervolgens met een nog kleiner budget moet oplappen. Bij de Mini moest ik de kettingspanner losmaken, wat me uiteindelijk een litteken opleverde. Deze opdracht zal ik nooit vergeten”, vertelt Vosters met een lach.

De veiling op het Summa Automotive is ideaal voor koopjesjagers. De veilingprijzen zijn laag en liggen tussen de 500 en 1000 euro. “Zeker de moeite waard om jaarlijks eens een kijkje te komen nemen”, besluit Bouwmans.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Frank van de Ven

Redacteur en verslaggever van Dit Is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *