Levensecht oefenen op virtuele patiënt in Elkerliek

Afgelopen maanden is er binnen het Elkerliek meegewerkt aan een innovatie op opleidingsgebied: TrueSim. Dit is een trainingsmodule dat zich richt op de zorgprofessionals. Artsen en verpleegkundigen kunnen oefenen op een virtuele maar levensechte patiënt. Inmiddels is TrueSim officieel op de markt en klaar om ingezet te worden in het onderwijs.

Het werkt als volgt: zorgprofessionals dragen een ‘mixed reality-bril’. Diegene die de bril draagt, ziet dan een ‘levensechte’ patiënt op bed liggen. Deze virtuele patiënt heeft een bepaald ziektebeeld en bijbehorende symptomen. Pieter Tegelaers is mede-ontwikkelaar van de app: “Tijdens de trainingen worden levensechte situaties nagebootst. Zorgprofessionals kunnen meteen aan de slag met de patiënt. Ze observeren de vitale parameters en dienen bijvoorbeeld zuurstof toe bij een laag zuurstofgehalte. Ze zien ook de uitwerking op de patiënt. Het is écht mooi om te zien dat professionals op een nieuwe manier worden uitgedaagd om de meest levensbedreigende symptomen als eerste op te sporen en te behandelen.”

De app helpt de studenten en zorgprofessionals door aan de achterkant te meten of de juiste handelingen op tijd zijn uitgevoerd. Ook belangrijk; is tijdens de mondelinge overdracht wel alle noodzakelijke informatie gedeeld? Dat registreert de app.

TrueSim werd zo’n twee jaar geleden bedacht door Pieter Tegelaers en Jasen Hashem. Het tweetal werkte toen samen op de intensive care. Ze bedachten dat het simulatieonderwijs in Nederland effectief is, maar dat het toch veel beter kan. Er wordt in het onderwijs veel op poppen geoefend, maar oefenen op een virtuele patiënt waarbij de zorgprofessional door een mixed reality-bril kijkt, dat was er nog niet. “En juist dát zou de kwaliteit van het onderwijs ten goede komen”, was de voorspelling van Pieter.

Elkerliek samenwerkingspartner

In 2020 was er alleen nog een prototype. Maar het innovatieve plan trok wél de aandacht. Het duo won de Nationale Zorginnovatieprijs. Pieter, die inmiddels bij het Elkerliek werkt als IC-verpleegkundige, presenteerde zijn plan aan het bestuur van het Elkerliek ziekenhuis. Die waren ook enthousiast en besloten samenwerkingspartner te worden om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling. De simulatiesoftware is natuurlijk perfect te gebruiken om artsen en verpleegkundigen op te leiden.

Trainen van ziektebeelden

Eind 2020 werd gestart met de daadwerkelijke ontwikkeling van de software. Inmiddels is TrueSim doorontwikkeld tot een volwaardige trainingsmodule. Professionals kunnen meerdere ziektebeelden trainen, mede door de intensieve samenwerking tussen TrueSim en het Elkerliek. De oprichters verwachten dat de toepassing volop gebruikt gaat worden in de opleiding van verpleegkundigen en artsen. “Mooi dat het ons gelukt is”, zegt Jasen Hashem. “Er is steeds meer aandacht voor innovatie in de zorg. Hopelijk kunnen we over een tijd de trainingen in andere Europese landen aanbieden.”

Meewerken aan innovatie

Het Elkerliek ziekenhuis gaat deze innovatie methode ook verder toepassen bij het opleiden en trainen van medewerkers. Opleidingsadviseur Silvie Lambrechts van het Elkerliek over de app: “We zijn als Elkerliek trots dat we hebben meegewerkt aan deze innovatie die het leren niet alleen leuker maakt maar ook dichterbij de werkvloer brengt en zorgt voor efficiëntie. Je leert namelijk op je eigen niveau op de tijd en plaats die jij wilt. En dat past precies binnen de visie op leren die we binnen het Elkerliek hebben.”

(Foto: Elkerliek ziekenhuis)

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Elkerliek Ziekenhuis

Het Elkerliek ziekenhuis is een modern, algemeen ziekenhuis. Wij zorgen voor je, op drie locaties in de regio. In Helmond staat de hoofdvestiging: het centrum voor langdurige en intensieve zorg, complexe operaties en poliklinische hulp. Ook vind je hier de Spoedeisende Hulp en Eerste Hart Hulp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *