Lustrum herdenkingsmonument Mierlo-Hout

Een lustrum voor het herdenkingssmonument in Mierlo-Hout. Tien jaar geleden werd het onthuld en op 22 september 2021 werd het nog eens overgedaan. In de aanwezigheid van zo’n 150 belangstellenden werd een paneel onthuld waarop de commissie de namen van de omgekomen burgers en militairen had laten zetten. Alle namen staan in glas en zijn goed leesbaar. Twee nieuwe namen werden op het monument bijgeplaatst: die van Tinie Kanters en Harrie Mikkers.

De viering bij het monument werd voorafgegaan door het ontsteken van het bevrijdingsvuur bij het monument. De schoolkinderen brachten een bezoek aan War Cemetery in Mierlo, waar ze een rondleiding kregen. Daarna werden zij in oude legervoertuigen vervoerd naar Mierlo-Hout.

In het begin van de avond werden belangstellenden uitgenodigd om in de kerk een speciale mis bij te wonen. Hierbij werd de mis muzikaal begeleid door Fire Brigade & Pipes & Drums. De Schotse muziek klonk heel erg mooi. Na de H. Mis vertrok de stoet onder begeleiding van verkeersregelaars naar het monument.

Tijdens de toespraak heeft commissielid Mario Coolen uitgelegd waarom ook deze twee slachtoffers op het monument werden vermeld. De 11-jarige Tinie overleed aan de gevolgen van een infectie die hij had opgelopen na een brandwond in 1944. Harrie raakte bij gedwongen werkzaamheden in Duitsland gewond aan zijn hand en mocht naar huis. Hij stierf ten gevolge van een infectie aan de wond. Een Britse militair is van het monument afgehaald: na grondig onderzoek door secretaris Harrie Raaijmakers bleek deze militair niet in Mierlo-Hout maar in Someren te zijn gesneuveld.

Oprichters stichting herdenkingsmonument

Coolen keek ook nog even terug naar de oprichters van de stichting: De inmiddels overleden Leo van Aerle, Henk van de Westerlo en hijzelf. Inmiddels worden de oprichters bijgestaan door Harrie Raaijmakers en Jeroen Koppes, een wandelende encyclopedie. Ook werd vermeld hoe de scholen in Mierlo-Hout worden betrokken bij het monument. Elk jaar is er een andere school in Mierlo-Hout dat het monument adopteert. Dit jaar was het de OBS ‘t Hout. Het comité heeft ter gelegenheid van het tienjarig bestaan 2000 ‘doeboekjes’ laten drukken, met puzzels en verhalen.

Wijkwethouder Cathalijne Dortmans was ook aanwezig en hield een korte toespraak over het lustrum van het herdenkingsmonument. Zij vertelde dat we stil moeten staan bij de vrijheid, die we dit jaar voor de 77e keer herdenken. Ze gaf ook aan dat we weliswaar de laatste tijd in onze bewegingsvrijheid zijn aangetast, maar dat we in Nederland nog steeds de vrijheid hebben in woord en vrijheid om te zijn wie en hoe we willen zijn. Deze vrijheid moeten we koesteren.

Na de toespraken werd het monument onthuld en werden er bloemen gelegd namens de gemeente Helmond en een krans namens de stichting HMMH. Daarna mocht iedereen bloemen leggen en waren er speciaal kaarsen die de kinderen voor het monument mochten neerzetten.

Vrienden van het monument (begunstigers) werden na afloop uitgenodigd om ter gelegenheid van het lustrum bij De Koning een kopje koffie te komen drinken. Naar verluid is dat nog erg gezellig geworden.

Met dank aan fotograaf Jan Dijstelbloem.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Anja Donkers - Redactie

Anja Donkers DitisHelmond Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *