Meepraten over herdenking slavernijverleden Helmond

Wil jij meepraten over hoe Helmond dit jaar het slavernijverleden van de stad moet herdenken én de vrijheid vieren? De gemeente is op zoek naar mensen en ideeën die verbinden.

Dit jaar zet de gemeente Helmond stappen om dit deel van de geschiedenis, het slavernijverleden van de stad, te erkennen. De inzichten van iedere Helmonder zijn daarbij waardevol voor de gemeente voor de herdenking op 30 juni en voor Keti Koti, de viering van de vrijheid op 1 juli.

Wil je meedenken en -praten over de wijze van het herdenken van het slavernijverleden van Helmond en het vieren van de vrijheid? Meld je dan vóór 12 april aan via gemeente@helmond.nl en ‘draag bij aan een programma dat ons allemaal verbindt’, aldus de gemeente.

Helmondse families

Afgelopen jaar berichtte Dit is Helmond  over de rol die diverse Helmondse families wellicht hebben gespeeld in het slavernijverleden van de stad. Daarop besloot de gemeente Helmond om die rol daadwerkelijk te gaan onderzoeken. Want welke rol speelde Helmond nu werkelijk in de geschiedenis van de slavernij? “Uit het onderzoek zou kunnen blijken dat excuses wellicht op zijn plaats zijn”, aldus burgemeester Blanksma destijds.

Vragen aan college

Ook de lokale politiek, in de persoon van de fractie van Mi Hellemonders, mengde zich toen in de discussie. Raadslid Herbie Guldenaar en Burgercommissielid Wilbert Linders wezen namens hun partij het college op dit minder florissante verleden. Daarom stuurden zij enkele vragen naar het college van B en W. Zo vroeg men zich af of  de gemeente bekend was met dat slavernijverleden en de rol die diverse Helmondse families daarin hebben gespeeld. Het zou daarbij gaan om de families Wesselman, Fentener van Vlissingen, Bots en zelfs gemeentebestuurder Jan Goddard Biertempel. Ook vroeg de partij zich af of de gemeente overweegt om excuses aan te bieden voor dat slavernijverleden en of een slavernijmonument wellicht tot de mogelijkheden behoorde.

[Foto: Gemeente Helmond]

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *