Mila en Danée dansend het weekend in met ECV De Heipoort

Danée en Mila van Alphen (11) zijn echte Helmondse dansmariekes. Van jongs af aan wilden ze dit al worden. Met alles erop en eraan. De haren in een knot, stralende make-up, blitse kleding en de hoge danslaarsjes. En dan meedoen met zo’n geweldige dans. Dit is Helmond ging in gesprek met deze dansende tweeling die wordt vergezeld door hun leidster Angelique van Veijfeijken.

Samen met andere dansmariekes vormen ze de dansgarde van ECV De Heipoort. Danée en Mila van Alphen. Ze zitten aan tafel in hun trainingstenue. Na het interview moeten ze namelijk weer aan de slag. Want er moet getraind worden. Voor het danstoernooi op zondag 25 februari in wijkhuis ‘Brandpunt, georganiseerd door hun eigen vereniging.

Vroeger, toen we klein waren

“Vroeger, toen we klein waren, zagen we onze nicht dansen bij de dansmariekes. En toen wilden wij ook ‘onder dansmarietjes'”, vertellen Danée en Mila. “Maar pas vier jaar geleden zijn we daarmee begonnen. Op onze school De Goede Herder kwam een groep dansmariekes tijdens de carnavalsviering. Daar zat ook een vriendin van ons bij. Onze ouders hebben er toen voor gezorgd dat we bij De Heipoort gingen dansen. En nu doen we dat al vier jaar. We zitten nu bij junioren A.”

Dansmarieke en dansgarde

“Volgend seizoen worden ze junioren B”, legt leidster Angelique van Veijfeijken “Het seizoen is nog niet helemaal afgelopen. Pas wanneer de finale van het Nederlands Kampioenschap van federatie SVD (Samenwerkingsverband Vrije Danstoernooien) voorbij is, begint voor ons het nieuwe seizoen. Dan starten we weer met verschillende leeftijdsgroepen. We doen niet aan audities en stellen geen niveau-eisen. Bij ons is iedereen die wil dansen welkom. Inzet en plezier staan bij ons voorop.”  “We zijn dansmariekes en we zitten bij een dansgarde”, legt Mila uit. “Onze groep Junioren A heeft nu vier dansmariekes. Maar het nieuwe seizoen zijn we met 10 bij Junioren B. We oefenen twee keer in de week. Op maandag bij wijkhuis De Fonkel en op woensdag in wijkcentrum De Boerderij.”

Garde- en showdans

Dit is Helmond bekeek een opname van hun huidige gardedans. “Normaal hebben we elk jaar twee dansen. De gardedans en de showdans. Bij de gardedans moet je verplichte trucjes doen. Bijvoorbeeld je been omhoog gooien en met je hand opvangen. Of een radslag maken. Minstens de helft van de groep moet die verplichte trucjes doen”, zegt Mila. “Bij de gardedans moet je heel sjiek dansen en goed samen in het ritme. Dat is best moeilijk”, vertelt Danée. “Bij showdans moet je kei overdreven dansen. Vorig jaar hadden we wel een showdans geoefend. Dat was op hiphopmuziek. Dan mogen we ook ander dansbewegingen maken. Je mag dan losser dansen.”

Het leukst vind ik…

“… de gardedans”, roepen Danée en Mila in koor. “Ik vind sjiek dansen veel leuker, dat is de echte carnavalsdans. En ik heb gemerkt dat ik best goed ben in de trucjes”, zegt Mila. Danée vindt de gardedans ook het leukst; “…omdat je voor de gardedans het hele jaar moet oefenen. Na de carnaval beginnen we meteen aan de nieuwe. Heel veel oefenen en steeds beter worden. En ik vind het leuk dat de pasjes van de gardedans moeilijker zijn. Ik ben best goed in het onthouden van pasjes.” Danée en Mila vinden allebei iets anders moeilijk. “Ik had altijd moeite met het been oppakken. Ik kan dat ook pas sinds dit jaar”, geeft Danée aan. Mila vindt het onthouden van de pasjes best pittig.

Nieuwe dans

Het nieuwe seizoen start voor ECV De Heipoort dit jaar op 23 november met de bekendmaking van de nieuwe prins. “Dan pas presenteren de groepen hun nieuwe dans”, vertelt Angelique. “Op 11-11 start het carnavalsseizoen en uiteraard doen we mee aan alle festiviteiten. Maar de dans laten we pas zien op 23 november. Er wordt niet gedanst voordat de nieuwe prins is bekendgemaakt. Hij is de eerste die de dans mag zien.” De huidige dans wordt voor het laatst tijdens de toernooien gedanst. “We hebben heel veel gedanst bij feestavonden in de carnavalswereld. We moesten elk dag twee of drie keer optreden. Tijdens Carnaval van vrijdag tot en met dinsdag. We dansen eigenlijk alleen de gardedans bij optredens. Op de maandag en dinsdag doen we dan ook de showdans, alleen afgelopen jaar dus niet”, vullen Danée en Mila aan.

Vier trainsters

Wie regelt wat er gedanst wordt, vroeg Dit is Helmond zich af. “Onze hoofdtrainster Angelique van Lieshout. Zij zoekt de muziek uit, bedenkt de dans en doet het voor. Drie andere trainsters helpen met het oefenen: Sharona, Quinty en Evy. We doen de nieuwe dans in drie rijtjes en bij elk rijtje kijkt een trainster mee. Die kan ons dan fijn meteen helpen voor onze eigen rij. En er is altijd iemand waar we vragen aan kunnen stellen.”

Gekleed

“We hebben dansmariekespakjes, die zijn rood met zwart. De kleuren van onze vereniging. De showdanspakjes zijn elk jaar anders. De knotten zijn bij ons allemaal echt, we hebben toevallig allemaal lange haren. Daaronder zit wel een speciale rol om een mooie knot te maken.” Iemand van de vereniging heeft dus een zolder vol kleding, concludeert Dit is Helmond. Dat blijkt dus leidster Angelique te zijn. En inderdaad ligt haar zolder vol met kleding van alle jaren en van alle groepen.

Kampioenschap

De deelnemende verenigingen van SVD organiseren samen de 5 voorrondes voor hun Nederlandse Kampioenschap. Zondag 25 februari organiseert ECV De Heipoort de derde voorronde in wijkhuis ‘t Brandpunt. “Je moet bepaalde wedstrijden dansen of je moet een bepaald aantal punten hebben”, legt Angelique uit. “Dan kom je in aanmerking voor deelname aan de finale van het NK van de SVD.” Dit jaar wordt de finale gehouden op 7 april in wijkhuis De Geseldonk. Carnavalsvereniging Olum uit Helmond organiseert deze finale. Bijna alle verenigingen van de federatie doen mee aan de voorrondes. Daaronder zitten vier Helmondse verenigingen; CV Olum, CV De Rampetampers, CV De Olietrappers en ECV De Heipoort.

Foto’s: Hans Choufoer

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Helene Ermens - Redactie

Helene Ermens - Redactie DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *