Minder fysieke winkels in Helmond

Het aantal fysieke winkels in de gemeente Helmond is in het afgelopen jaar met 2,3 procent gedaald. In Deurne is dat 2,9 procent en de grootste krimp in de regio zien we in Someren, waar de hoeveelheid winkels met liefst 7,9 procent afnam.

Ook in Asten verdwenen flink wat ‘stenen winkels’ in 2022. Daar daalde het aantal met 5,8 procent. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De daling in de regio ligt in lijn met de landelijke trend, waar we de sterkste daling zien sinds het uitbreken van de coronapandemie. Het aantal winkels met schoenen en lederwaren daalde het sterkst. Winkels die vallen onder de noemer ‘overige voedingsmiddelen’ kwamen er juist het meest bij. Ook het aantal speelgoedwinkels steeg sterk ten opzicht van het jaar ervoor.

Webwinkels
In totaal verdwenen in Nederland in 2022 zo’n 1.600 fysieke winkels. Zodat er nu voor het eerst meer webwinkels (84.100) zijn dan fysieke winkels (82.100) in ons land. Het totaal aantal webwinkels steeg in 2022, net als de jaren ervoor. De toename was met 4,1 procent wel kleiner dan in de periode van sterke groei tijdens de pandemie.

Uitschieters
Hoewel vrijwel in alle gemeenten het aantal winkels is gedaald, zijn er een paar positieve uitschieters in onze regio. Zo steeg in de gemeente Cranendonck het aantal winkels met 6,3 procent. Een lichte stijging was ook te zien in de gemeenten Laarbeek (1,0 procent) en Gemert-Bakel (0,8 procent).

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.