Mulisch Kwartet met muziek van Haydn en Dvořák

Op zondagmiddag 24 oktober 2021 om 15.00 uur treedt het Mulisch Kwartet op met o.a. twee beroemde strijkkwartetten: van Haydn opus 76 nr.3 (bijgenaamd ‘Kaiser’) en van Dvořák opus 96 nr.12 (bijgenaamd ‘American’). In de Raadszaal van Kasteel Helmond, Kasteelplein 1 te Helmond. Entree: €12,50 – 17,50

Nog maar net begonnen aan hun carrière en nu al toppers; dat zijn de vier musici van het Mulisch Kwartet, bestaande uit violisten Daniel Leenders, Valentine Blangé (beiden uit Nederland) en Shih-Hsien Tsai en cellist Shang-Chiun Lin (beiden uit Taiwan). Het kwartet is momenteel gevestigd in Amsterdam.

De musici uit Taiwan begonnen al vroeg aan hun vioolstudie in eigen land, volgden internationale masterclasses en behaalden hun diploma door samenwerkingen met de Nederlandse Strijkkwartet Academie en het Conservatorium van Amsterdam.

De pas 23-jarige Nederlandse violisten van het Mulisch Kwartet werden als tieners toegelaten tot de School Voor Jong Talent van het Haags Conservatorium, waarna ze hun studie voortzetten onder begeleiding van diverse autoriteiten op het gebied van vioolmuziek, en met name kamermuziek. Alle vier wonnen ze nationale en internationale prijzen (o.a. Prinses Christina Concours) en speelden op diverse nationale en internationale podia (o.a. Frankrijk, Italië, Portugal, Het Concertgebouw en Grachtenfestival Amsterdam), waar ze veel succes oogsten en beloond werden met vervolgoptredens.

Mooi programma

En wat een fantastisch en toegankelijk programma brengen ze ook nu weer ten gehore met de beroemde strijkkwartetten van Haydn en Dvořák, maar ook met Nederlandse muziek als verrassing.
Opus 76 (‘Kaiser’, genoemd naar Keizer Franz II) bevat het tweede deel met de melodie die later werd bewerkt tot het Duitse volkslied. Dvořák schreef zijn twaalfde strijkkwartet opus 96 in Spillville (Iowa, VS) in de zomer van 1893 in slechts zestien dagen en was er zelf heel tevreden over. Hij verwerkte in het derde deel naar eigen zeggen de zang van Amerikaanse vogels die hij hoorde tijdens zijn ochtendwandelingen. Vandaar ook de bijnaam: ‘The American’.

Beide kwartetten zijn werkelijk prachtig van sfeer, majestueus, maar ook licht van karakter. Een must voor de liefhebber. Ga er eens rustig voor zitten en laat u, in de prachtige ambiance van kasteel Helmond, onderdompelen in de weldadige en avontuurlijke muziek van Haydn en Dvořák in de interpretatie van het jonge Mulisch Kwartet. Herkent u de melodie van het volkslied? Hoort u de vogels zingen? Zo mooi heeft u het vast nog nooit gehoord.
Meer info en kaartverkoop op: Lambertusconcerten.nl

Tekst en foto Bron Lambertusconcerten

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Anja Donkers - Redactie

Anja Donkers DitisHelmond Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *