Met enig ceremonieel werd donderdag 8 juni in het Kasteel van Helmond het naambord van sergeant Willo Martens onthuld door weduwe Petra Sepanian en burgemeester Blanksma.

Het naambord hangt op het viaduct van de Rembrandtlaan over de Wolfsputterbaan/ N279. De onthulling in het Kasteel en op het viaduct vond gelijktijdig plaats. Terwijl de onthulling in het kasteel plaatsvond, kreeg de aanwezige ambtenaar op het viaduct het sein om het doek te laten zakken. Familie, oud-collega’s, vrienden en veteranen waren intussen in het kasteel aanwezig. Bovendien waren ook vertegenwoordigers van het ministerie van Defensie en het Veteranenplatform present. Dit zorgde voor een indrukwekkende ceremonie.

Sergeant Willo Martens

De Helmondse militair sergeant Willo Martens diende bij de Koninklijke Landmacht. Hij kwam in 1993 op 25-jarige leeftijd om tijdens een vredesmissie in voormalig Joegoslavië. Hij was werkzaam in de communicatie en zat achter in een voertuig dat op een landmijn reed. Zijn laatste rustplaats is op het Nationaal Ereveld Loenen. “Het viaduct biedt nu een passende en blijvende herinnering aan sergeant Martens. Het is een uiting van respect en dankbaarheid voor diens opoffering”, aldus de gemeente Helmond.

“Het Veteranen Platform vernoemt ongeveer 46 plekken naar strijders die hun leven gaven voor de vrijheid van anderen. Onder andere bruggen, viaducten en kunstwerken”, gaf de voorzitter van het Veteranen Platform, Hans van Griensven, aan.

Luitenant–Kolonel Tiebout van het Regiment Verbindingstroepen vertelde ten slotte: “De gevallen militairen van onze eenheid worden jaarlijks herdacht. Alle namen worden bij het monument op de kazerne omgeroepen.” De vernoeming voor Willo Martens kwam tot stand door samenwerking van diverse organisaties. Te weten het Veteranen Platform, gemeente Helmond, ministerie van Defensie, op voordracht van veteraan Henk van Dijk.

Vernoeming van gevallen militairen

Vernoeming Omgekomen Militairen tijdens Missies op Infrastructuur en Kunstwerken’, zo heet het project. Dit project is opgestart op initiatief van Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid. Daarop ontwikkelden het ministerie van Defensie en dat van Infrastructuur en Waterstaat samen met het Veteranen Platform een plan. De vernoeming is specifiek naar militairen die zijn omgekomen tijdens vredesmissies vanaf de VN-missie in Korea (1950–1955).

Een overzicht staat op de site van het Veteranen Platform. Op de website van het Vfonds kun je sinds kort tevens een ode aan je eigen veteraan brengen.

Foto’s: Vincent Knoops

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Mario van Dinther

Passie voor radio en nieuws met meer dan 30 jaar ervaring.

Dit artikel heeft 4 reacties

  1. Gert H.M. Bouten Reply

    Beste Henk. Dank voor deze indrukwekkende rapportage. Door jouw tomeloze inspanning en inzet is deze, volkomen terechte, erkenning tot stand gekomen.

    • DitisHelmond John Janssen - Redactie Reply

      De reportage is gemaakt door Mario van Dinther van DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *