Nederlandse veteranen voelen zich onbegrepen

Op de Radboud Universiteit van Nijmegen, heeft een onderzoek plaats gevonden, naar de gemoedstoestand van Nederlandse Veteranen. Veteranen ervaren stereotypering en desinteresse in de maatschappij. Dat blijkt uit promotieonderzoek van antropoloog Yvon de Reuver. De besproken problematiek die onderzoekster De Reuver heeft geconstateerd, speelt natuurlijk ook in Helmond onder de huidige 653 veteranen.

Onbegrip

Oud-militairen krijgen volgens de onderzoekster aan het Nederlands Veteraneninstituut, regelmatig te maken met maatschappelijke opvattingen, over onder meer de missies waarin zij dienden. Daarin voelen Veteranen zich vaak onbegrepen. “Ze krijgen vragen als: ‘Hoeveel mensen heb je doodgeschoten?’ En sommige mensen vergelijken een militaire missie met backpacken in Azië.”

Waardering                                                                                                           

Uit eerder onderzoek blijkt dat tachtig procent van de Nederlanders waardering zegt te hebben voor veteranen. “Maar dat slechts een derde van de veteranen die waardering voelt”, benadrukt De Reuver. Bovendien ervaart het gros van de ondervraagden het als vervelend dat het begrip ‘veteraan’ al snel wordt geassocieerd wordt met psychisch lijden.

Onderling gesprek

Volgens De Reuver praten veteranen onderling veel met elkaar over hun oorlogservaringen en het onbegrip in de samenleving, maar met buitenstaanders weer veel minder. “Wat weer bijdraagt aan de onwetendheid. Het is een soort vicieuze cirkel.”

De Reuver interviewde tijdens haar promotietraject vijftig oud-militairen die dienden in Libanon (1979-1985), Srebrenica (1994-1995) en Uruzgan (2006-2010).

Bron: Radboud Universiteit

Veteranen zorg

De besproken problematiek die de onderzoekster, Yvon de Reuver  heeft geconstateerd, speelt natuurlijk ook in Helmond onder de huidige 653 veteranen. Wat bij velen, veteranen en gemeenten ook nog niet echt bekend is, is dat de zorg voor veteranen die in de problemen dreigen te komen of al zitten door bijvoorbeeld zware PTSS, bij de gemeenten zijn neergelegd. De ervaring leert dat nu collegae veteranen het gaan opnemen voor een getroffen collega en allerlei zaken moeten gaan uitzoeken om tot de juiste hulp te komen. Het wordt daarom tijd, dat degene die voor deze hulp uiteindelijk verantwoordelijk zijn, de nodige actie zullen gaan ondernemen. De ervaring leert dat personen, die zelf niet echt betrokken zijn geweest bij een militaire uitzending, naar een oorlogsgebied of een gebied waar de mensen rechten niet volgens de wet worden gehandhaafd, de meegemaakte toestanden kunnen begrijpen of snappen. Daarom wordt het, gezien de huidige toestand in de wereld, tijd om aan deze problematiek aandacht te gaan schenken.

Want de vrijheid die wij nu beleven, is niet vanzelf sprekend. Hieraan hebben al die 110.000 Nederlandse Veteranen, met gevaar voor eigen leven, zich al vele jaren voor ingezet. Laten we dat niet vergeten.

 

Tekst en Foto’s, Henk van Dijk

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 5 reacties

  1. Willem de Niet Reply

    Zorg voor Veteranen met al dan niet PTSS is niet expliciet bij Gemeenten neergelegd. Er bestaat een Veteranenloket bij het Ned. Veteranen Instituut waar ze terecht kunnen. Telefoon: 0883340000. Mail: info@veteranenloket. Vervolgens is er hulp mogelijk in het Landelijk Zorgsysteem Veteranen. Tevens bestaat er een landelijk dekkend Nuldelijns Ondersteunings Syteem (NOS), dus ……..

  2. Gert H.M. Bouten Reply

    De reactie van Willem de Niet onderschrijf ik volledig en lijkt mij ook duidelijk.

  3. Nico Vaessen Reply

    Henk,
    Een goed statement heb je geschreven. Duidelijk een hint naar falend overheidsbeleid met betrekking tot de GGZ.

  4. Wilbert Linders Reply

    Beste Willem de Niet.
    Dat is zeker bij Henk van Dijk bekend. Maar er bestaan zoveel situaties waarbij ook het Veteranenloket met de handen in het haar komt. Dan hebben we een lokaal beleid nodig dat de Veteranenwet en zorgplicht begrijpt . Het loket doet zijn best dat weet ik wel maar geloof me dat ze steken laten vallen . Maar ook wanneer er geen klik bestaat tussen de militair met PTSS of wanneer er geen zorgdraag komt dan moeten we ook klaar kunnen staan voor de veteranen met PTSS etc

  5. Marleen Klaus Reply

    Ik hoop dat er snel en een goede oplossing komt voor dit grote probleem. Dat er meer begrip en aandacht komt voor degene die ons beschermen, zij verdienen het.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *