Nieuw Indisch-Moluks Monument voor “alle Helmonders”
Helmond krijgt op 19 september een Indisch-Moluks Monument dat in Stadspark De Warande komt. Dit gedenkteken vraagt aandacht voor een “vergeten stuk geschiedenis” en is voor alle Helmonders. Inge Dümpel is initiatiefnemer van dit monument. De radiopresentatrice van DitisHelmond is ook voorzitter van Stichting Indië-Herdenking Helmond. Haar doel is om de geschiedenis levend te houden.
Het monument komt op verzoek van de Indische gemeenschap in Helmond. De Molukse gemeenschap wil ook aandacht voor haar geschiedenis en benaderde Dümpel. Zo ontstond de samenwerking met Stichting Ain ni Ain. “Dat er in Helmond zoveel interesse voor Nederlands-Indië is, vind ik heel bijzonder,” vertelt ze. “Dat had ik eerlijk gezegd nooit gedacht.”
Dümpel maakt zich al jaren sterk voor de Indische gemeenschap. Ze presenteert het radioprogramma ‘Soerabaja Calling’ en ‘Indische Boeken’ op DitIsHelmond Radio. Daarnaast is ze voorzitter van Stichting Indië-Herdenking Helmond en actief als schrijfster. In haar werk beschrijft ze de impact die de Tweede Wereldoorlog op het gezinsleven had en heeft.
Ingerold
Dümpel is heel actief als het gaat om het vertellen en levend houden van de geschiedenis van Nederlands-Indië. Ze vervult verschillende rollen. Opvallend genoeg is ze overal “ingerold”. De liefde voor radio was haar met de paplepel ingegoten. Zo zong ze vlak na de oorlog in een Indisch kinderkoor dat op de radio te horen was. Jaren later werd ze op een feestje aangesproken. Of ze niet “iets voor de radio wilde doen”. Zo geschiede.
Tijdens haar radioperiode werd haar gevraagd of ze een herdenking wilde organiseren. “Dat was dertien jaar geleden en ik heb dat gedaan. De voorzitter van de omroep regelde een zaaltje en de rest regelde ik. De verwachting was dat er twintig mensen op af zouden komen, maar uiteindelijk trok de bijeenkomst in dat kleine zaaltje in de Cacaofabriek ruim zestig belangstellenden. Sommige mensen zaten buiten de zaal om alles te kunnen volgen,” zegt ze.
Uit eigen zak
Het succes van die bijeenkomst viel ook de burgemeester van Helmond op. Elly Blanksma spoorde Dümpel aan om meer van dit soort gelegenheden te organiseren. “Toen ze hoorde dat ik die bijeenkomst deels uit eigen zak betaalde, liet ze weten daar niet meer mee akkoord te gaan. Dat ging de gemeente voortaan doen. De burgemeester wil dat de verhalen over Nederlands-Indië levend blijven. Uiteindelijk heb ik daarom Stichting Indië-Herdenking Helmond opgezet.”
Het doel van Dümpel is om de geschiedenis door te geven en mensen te laten weten dat vrede niet zo vanzelfsprekend is. “Mijn vader was krijgsgevangene in een Jappenkamp en dat heeft hem getekend voor het leven. Veel families kampen nog met de gevolgen van de oorlog en geven hun trauma’s door aan de volgende generaties. Het verleden loopt nog door in de toekomst en dat verdient aandacht,” zegt ze.
Verwijzing
Die aandacht komt er via het monument dat in Stadspark De Warande geplaatst wordt. Het ontwerp van het monument komt van een Indische kunstenaar en laat een Indische bloem zien, de melati. “Die bloem verwijst naar het land van herkomst van onze voorouders.”
Op het plakkaat bij het monument is een kruidnagel afgebeeld naar een ontwerp van een Molukse kunstenares met de tekst: ‘De wind waaide hen naar het oosten en de wind waaide ons naar het westen. Van een gedeeld verleden naar een gezamenlijke toekomst.’ “Die tekst is een directe verwijzing naar onze geschiedenis”, zegt Dümpel.
Krachtig
Bij de onthulling van het monument – dat gratis toegankelijk is voor iedereen – worden de teksten van de auteurs Dido Michielsen en Sylvia Pessireron voorgedragen door vier spreeksters. “Deze twee vrouwen hebben samen een krachtig stuk proza geschreven”, zegt Dümpel. “Het is een plechtige bijeenkomst, maar er is ook ruimte voor muziek in geruimd. Verder is er een Molukse welkomstdans te zien, begeleid door tifa-spelers. Na de onthulling volgt een korte herdenkingsplechtigheid.”
Dümpel geeft zelf ook een korte toespraak. Dat doet ze met voorzitter Noël Silalahi van Stichting Ain Ni Ain. “We schelen zestig jaar in leeftijd. Het is mooi dat ik wat over mijn ervaringen en leven kan delen, terwijl dat voor de jongere generatie geschiedenis is. Mensen moeten weten hoe het was en hopelijk komt er meer aandacht voor dit vaak vergeten stukje geschiedenis.”
De Warande
“De Warande vormt voortaan de nieuwe gedenkplek voor de Indische en Molukse gemeenschap en voor iedereen die zich verbonden voelt met Indië/Indonesië”, besluit Dümpel.
Foto: DitisHelmond
Tip de redactie
Ditishelmond.nl
Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in jouw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00