• Huis voor de Stad

Geduld is een schone zaak. Ook als je te horen krijgt dat er een nieuw opleverdatum aankomt voor het Huis voor de Stad. De nieuwe opleverdatum voor het Huis voor de Stad is verplaatst naar april 2024. Het Huis voor de Stad begint welles waar steeds meer zijn definitieve vorm te krijgen. Het duurt niet lang meer voordat het volledige gebouw wind- en waterdicht is en de focus van de werkzaamheden naar binnen verschuift. Tegelijkertijd is in de afgelopen periode ook duidelijk geworden dat de bouw in deze laatste fase minder snel verloopt dan gepland. De geplande opleverdatum in september 2023 is niet langer haalbaar.

Nieuwe planning noodzakelijk

Zoals het er nu uitziet, wordt er in de nieuwe planning vanuit gegaan dat het Huis voor de Stad pas in april 2024 in gebruik genomen kan worden. Het totaal aan werkzaamheden gaat dus veel langer duren dan was gepland. Gedurende het bouwproces zijn er op het ontwerp wijzigingen doorgevoerd, die voortkomen uit onvoorziene veranderingen tijdens de bouw. Het gevolg hiervan is dat dit tot meer of minder werk heeft geleid. Deze noodzakelijke aanpassingen in het ontwerp hebben een grote impact  gehad op de planning. Het zijn wijzigingen waarmee je in bijna elk bouwproces te maken krijgt. Er wordt nu druk gewerkt, om samen met de aannemers, naar een definitieve planning te kijken. Vanuit daar kunnen de voortkomende kosten vastgesteld worden. Hoe de nieuwe planning er precies uit gaat zien en welke financiële consequenties dit heeft, is op dit moment dus nog niet duidelijk.

Financiële consequenties

Deze inzet is er op gericht om gezamenlijk te bekijken hoe het mogelijk is om de vertraging en de financiële consequenties zo klein mogelijk te houden. Het Huis voor de Stad is duurzaam, er is een bewuste keuze gemaakt om dit gebouw te laten voldoen aan hoge eisen op het gebied van duurzaamheid. Ook is het Huis voor de Stad niet meer op het gasnetwerk aangesloten. Ook is het, door de hoge isolatie  en de WKO-installatie, zeer zuinig in zijn energieverbruik en wekt het zijn eigen energie op. Hiervan zal de gemeente in de aankomende jaren financieel de vruchten plukken. Het Huis voor de Stad is een open en toegankelijk gebouw voor alle Helmondse inwoners. Het zal een betere dienstverlening voor de Helmondse inwoners, organisaties en ondernemers zijn. Dit komt voort uit de kerntaken van de gemeente, die zijn gebundeld onder één dak. De ingebruikname van het nieuwe Huis voor de Stad rond april 2024 geldt hiervoor als startmoment. Lees het laatste nieuws over het Huis voor de Stad op www.helmond.nl/huisvoordestad

Tekst en Foto’s, Henk van Dijk

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Gert H.M. Bouten Reply

    Dank voor deze overzichtelijke fotorapportage van een, in mijn ogen althans, prestigieus project.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *