Hoe Bitcoin fossiele brandstoffen beïnvloedt

Tal van academici en onderzoekers hebben de relatie tussen cryptocurrencies en fossiele brandstoffen bestudeerd. Terwijl het grootste deel van de wereldbevolking verliefd is geworden op cryptomunten heerst er grote bezorgdheid over de milieueffecten ervan. Milieuactivisten en sceptici hebben voortdurend vraagtekens gezet bij het enorme energieverbruik van cryptomijnbouw, dat bijdraagt tot de overmatige afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, de toenemende koolstofemissies en de klimaatverandering. 

Bitcoin-mining en fossiele brandstoffen

Bitcoin-mining is het meest kritische energieverslindende proces in het Bitcoin-netwerk. Er worden geavanceerde rekenmachines en servers gebruikt om Bitcoin-transacties te verifiëren en te valideren. Miners lossen ook complexe wiskundige puzzels op om nieuwe munten te slaan. Deze activiteit vergt enorme hoeveelheden rekenkracht, wat resulteert in een aanzienlijk energieverbruik.

Bitcoin-miners hebben betrouwbare en grote hoeveelheden energie nodig omdat hun machines 24/7 draaien. Het proof-of-work-mechanisme van Bitcoin creëert een zeer concurrerend platform, waardoor miners geavanceerde en krachtige hardware gebruiken om aanzienlijke beloningen te verdienen. Het gedecentraliseerde netwerk van Bitcoin bestaat uit duizenden miners die willekeurig over de hele wereld zijn verspreid en strijden om de incentives, wat een enorm energieverbruik tot gevolg heeft.

Volgens de laatste schattingen verbruikt het Bitcoin-netwerk jaarlijks evenveel energie als het hele land Argentinië. Hoewel Bitcoin-mining in verschillende delen van de wereld plaatsvindt, is China goed voor 65% van de miningactiviteiten in de wereld. De grootste zorg is dat China bijna 60% van zijn energiemix betrekt uit kolengestookte centrales.

Steenkool is een van de fossiele brandstoffen met de grootste milieueffecten, waaronder koolstofemissies en opwarming van de aarde. Afvalbergen van steenkool zijn gevaarlijk voor het milieu, lekken verontreinigende stoffen uit in waterbronnen en doden vissen en ander aquatisch leven. Ze zijn ook zeer ontvlambaar, waardoor het risico op brand toeneemt.

Bij de verbranding van steenkool in elektriciteitscentrales worden sommige verontreinigende stoffen opgeruimd en komen kooldioxide en andere schadelijke broeikasgassen in de atmosfeer terecht. Daarom zijn milieuactivisten bezorgd dat een toename van Bitcoin-mijnbouw in plaatsen als China, die afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen, de wereldwijde koolstofvoetafdruk aanzienlijk zou vergroten.

Naast China zijn ook veel andere landen en regio’s tegenwoordig voor hun energievoorziening sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen zoals aardolie en aardgas. Fossiele brandstoffen zijn momenteel de meest betrouwbare en goedkoopste energiebronnen, die in de meeste delen van de wereld gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Dat is de reden waarom regio’s als China, Rusland en Kazachstan een meerderheid van miners aantrekken, wat een enorme aantasting van het milieu tot gevolg heeft.

Bitcoins afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen

Het lijdt geen twijfel dat meer Bitcoin-mining met fossiele brandstoffen bijdraagt tot een aanzienlijke uitstoot van koolstof en de opwarming van de aarde. Het goede nieuws is dat er nu verschillende alternatieven bestaan om individuele mijnwerkers en cryptominingorganisaties te helpen zich los te maken van het juk van fossiele brandstoffen, de energiekosten te drukken en de milieu-impact van de industrie te verminderen.

Groene Bitcoin-mining is een van de alternatieven die snel voet aan de grond krijgt in de industrie. Het legt de nadruk op het gebruik van schone, hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie en kernenergie om Bitcoin te delven. Talrijke cryptominingbedrijven vertrouwen nu op zonne-energie om hun serverparken van stroom te voorzien. Genesis Mining is een uitstekend voorbeeld van de toonaangevende bedrijven die crypto delven met 100% hernieuwbare energie.

Veel crypto-bedrijven, waaronder uitwisselingsplatforms zoals hier , zijn ook begonnen met het overschakelen op hernieuwbare energiebronnen voor hun activiteiten. Cloudmining is een ander alternatief dat de overmatige afhankelijkheid van de industrie van fossiele brandstoffen zou kunnen voorkomen. Het is een commerciële dienst die miners in staat stelt Bitcoin te delven op server farms die hernieuwbare energie gebruiken.

In tegenstelling tot het Proof-Of-Work-systeem van Bitcoin, gebruiken nieuwere blockchains een energie-efficiënt mechanisme dat bekend staat als Proof of Stake. Miners storten een aanzienlijk bedrag aan crypto voor het recht om blokken aan de blockchain toe te voegen.

Bitcoin-mining stimuleert vooral de overmatige afhankelijkheid van schadelijke fossiele brandstoffen, met nefaste gevolgen voor het milieu. Deze onthullingen hebben de sector er echter toe aangezet snel te handelen en groene Bitcoin-mijnbouw en energie-efficiënte blockchain-systemen te promoten.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Toon van de Wijk - Redactie

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"