Hoe lang duurt een APK keuring gemiddeld?

De jaarlijkse APK staat weer voor de deur, maar hoe lang duurt zo’n keuring nou eigenlijk? In dit artikel gaan we hier op in en vertellen we een aantal handige tips waardoor je auto sneller door de keuring komt.

Wat is de APK keuring?

Bij een APK Helmond of in een andere Nederlandse stad, wordt je auto gecontroleerd op meerdere punten. Deze zijn onderverdeeld in drie categorieën: verkeersveiligheid, milieu en registratie. Hoewel het in veel landen een andere naam heeft, is het een wettelijke verplichte keuring in alle Europese landen. APK is dan ook de afkorting voor Algemene Periodieke Keuring.

Hoe vaak keuren?

De APK is verplicht voor een groot aantal occasions en vindt meestal één keer per jaar plaats. Nieuwe wagens hoeven de eerste vier jaar geen keuring te ondergaan en vervolgens iedere twee jaar. Alle auto’s van 8 jaar of ouder moeten echter jaarlijks worden gekeurd.

Wanneer auto keuren?

Om te controleren wanneer je je auto moet laten keuren, kijk je gewoon op je keuringsbewijs. Als je een nieuwe auto hebt, dan kun je vier jaar optellen bij de datum van de eerste inschrijving.

Hoewel je niet mag rijden als de datum van de keuring verlopen is, kun je je auto wel twee maanden voor de uiterlijke datum laten keuren. Dit heeft geen invloed op de APK-datum, waardoor het niet onvoordelig is om te kiezen voor een vroegtijdige APK. Zo kun je eventuele gebreken op tijd laten maken.

Hoe lang duurt een APK?

Hoe lang een apk keuring duurt verschilt per wagen, maar meestal duurt dit 30 tot 60 minuten. Het kan echter voorkomen dat er een steekproef plaatsvindt, waarbij de keuring moet worden gecontroleerd door iemand van de RDW. Deze extra controle duurt ongeveer 90 minuten. Vaak combineer je de APK zelf met een kleine of grote beurt, zodat eventuele aandachtspunten van tevoren kunnen worden hersteld en de kans op goedkeuring veel groter is. Waarbij we meteen bij de APK punten zijn aangekomen.

Welke punten komen aan bod?

Tijdens de APK worden een groot aantal dingen gecontroleerd, die dus te zijn onder te verdelen in de drie eerder genoemde categorieën. Na de keuring ontvang je een keuringsrapport, inclusief drie punten:

  • Reparatiepunten: Dingen die de garage heeft gerepareerd, zodat je auto kon worden goedgekeurd.
  • Afkeurpunten: Dingen waardoor de auto is afgekeurd en die dus eerst moeten worden gerepareerd, voordat je weer in de auto mag rijden.
  • Adviespunten: Dingen waarop gelet moet worden en die in de toekomst moeten worden hersteld.

APK tips

Combineer de APK keuring met een onderhoudsbeurt. Dit zorgt er namelijk voor dat de kans veel kleiner is dat je auto wordt afgekeurd, omdat belangrijke gebreken van tevoren worden hersteld. In de tussentijd kun je vragen om een leenauto of de fiets pakken.

Iets wat je zelf kunt doen (of kunt uitbesteden aan de garage) is het schoonmaken van je wagen, inclusief ruiten. Hierdoor is het makkelijker voor de controleur om de wagen te keuren. Vergeet ook niet de onderzijde van de auto, vooral als je veel op onverharde wegen rijdt en door modder.

Je kunt daarnaast een beetje besparen op de kosten door er zelf voor te zorgen dat de ruitenwisservloeistof en olie zijn bijgevuld, en dat de bandenspanning in orde is.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in jouw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Jason Gerritsen

DitisHelmond medewerker: video-journalist - IT ondersteuning Gepassioneerd, enthousiast, gedreven.