Opruimen voor beginners? De drie tips!

Niet iedereen is een geboren Marie Kondo, sterker nog; de meeste mensen (uiteraard) niet. Natuurlijk is iedereen af en toe voornemens om het huis eens goed en grondig op te ruimen, maar voor je het weet laat je de boel weer verslonzen. Dit is natuurlijk helemaal niet erg, niets menselijks is je immers vreemd. Maar er zijn wel tips van ervaren opruimers die je eigenlijk eerder had willen weten. Hiermee is het creëren van een opgeruimder huis vrij eenvoudig en houd je je huis tevens ook een stuk opgeruimder. Welke dingen je hiervoor moet doen (en laten!)? Lees snel verder.

1.      Goede voorbereiding

Goed nieuws; waarschijnlijk ligt het feit dat je huis niet helemaal spic en span is niet alleen aan jezelf maar ook nog aan een aantal andere aspecten. Eén daarvan is de spullen die je hiervoor niet beschikbaar hebt. Er zijn namelijk een aantal zaken die je eenvoudig kunt kopen en die enorm behulpzaam zijn om je leven gestructureerd en opgeruimd voort te zetten. Welke dat zijn? Bijvoorbeeld deze stevige plastic bakken. Ze zijn ideaal voor de meest uiteenlopende spullen, van kleding tot boeken. Je stapelt ze eenvoudig op elkaar in een kast of op zolder, en je hebt er geen omkijken meer naar. Koop direct stellingkasten en stickers en vermeld per bak wat je erin stopt. Zo weet je precies weer wát en waar je het hebt. Twee aspecten die voorkomen dat jij onnodig nieuwe spullen gaat kopen omdat je denkt dat iets kwijt, weg of kapot is.

2.      Ruimte voor ruimte

Wanneer je eenmaal bent gestart met opruimen wil je waarschijnlijk ook het liefste doorpakken. Maar loop hier niet te hard van stapel, beter is het om ruimte voor ruimte aan de slag te gaan. Wanneer je dit doet maak je er geen haastklus van, maar ben je er met je volle focus bij. Maar waak er anderzijds ook weer voor dat je niet halverwege het huis stopt. Het is goed om een vast moment te plannen waarop je aan de slag gaat en dit dan ook daadwerkelijk doet. Zet het in je agenda en toon een beetje discipline.

3.      Wanneer gebruikt?

Vind je het lastig om spullen weg te gooien? Dan is het goed om voor jezelf een aantal vuistregels vooraf te bedenken en deze ook daadwerkelijk te hanteren. Een voorbeeld hiervan is de ‘wanneer heb je het voor het laatst gebruikt’ regel. Vooral bij kleding werkt deze heel goed. Stel hierbij een realistische grens voor jezelf, en wanneer je concludeert dat je een kledingstuk langer dan bijvoorbeeld een jaar niet aan hebt gehad, dan gaat het weg. Met kleding hoef je tegenwoordig niet meer direct over te gaan tot weggooien, tweedehands kleding verkopen is ontzettend populair.

Kortom, een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Dit is tegenwoordig voor iedereen mogelijk, mits je de juiste spullen en tools gebruikt. Ook de onervaren opruimer of rasechte chaoot is nog te redden, mits je de juiste spullen koopt en tactiek hanteert. Dan is iedereen nog om te toveren tot een Marie Kondo!

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Jason Gerritsen

DitisHelmond medewerker: video-journalist - IT ondersteuning Gepassioneerd, enthousiast, gedreven.