Onderzoek: “Doneerringen rond prullenbakken niet zinvol”

Doneerringen rond prullenbakken, zodat deze niet ‘leeg worden geplunderd’ om statiegeldflesjes en -blikjes te bemachtigen. Dat idee opperde burgercommissielid Wilbert Linders van Mi Hellemonders onlangs nog. Het leek op zich een prima idee. Maar uit een controle door de gemeente in het centrum van Helmond blijkt heel wat anders: de doneerringen zijn op dit moment zinloos.

Wethouder Marita van Lierop kreeg de afgelopen tijd vaker de vraag, onder andere van raadsleden: Worden prullenbakken in Helmond opengemaakt om statiegeldflesjes en blikjes te bemachtigen? En is het een idee om doneerringen aan de prullenbakken te bevestigen. Zodat mensen daar hun statiegeldflesjes en blikjes in kunnen zetten. Met uiteindelijk het idee dat er dan geen prullenbakken worden opengehaald door zwervers, daklozen of kinderen die een centje bij willen verdienen. Omdat de statiegeldblikjes en flesjes er nu wat langer zijn, liet de wethouder opnieuw kijken naar deze mogelijkheid.

Extra controle

De gemeente liet een uitgebreide extra controle uitvoeren in het centrum van Helmond. Daarbij constateerde men dat er geen volle prullenbakken zijn. En dat bovendien alle aanwezige bakken dagelijks worden geleegd. Ook worden er geen prullenbakken leeggehaald om flesjes of blikjes te bemachtigen voor het statiegeld. En is het dus ook geen grote puinhoop rond de prullenbakken.

Niet zinvol

Om zeker te zijn deed de gemeente ook nog navraag bij andere Brabantse steden. Die navraag leert dat twee steden zijn gestopt met de proef van de doneerringen aan afvalbakken. Simpelweg omdat het ‘niet zinvol’ bleek. Sinds de recente introductie van statiegeld op blikjes en kleine plastic flesjes wordt er nog niet voldoende ingezameld: 60% in plaats van de doelstelling 90%. De verwachting is dat het inzamelingspercentage toeneemt naarmate de bekendheid over het statiegeld bij het publiek groter wordt. En naarmate er meer inleverlocaties komen.

[Foto: Papan Saenkutrueang/Vecteezy]

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *