“Plaats doneerringen op prullenbakken in de stad”

Het is een nieuwe ontwikkeling: daklozen en mensen die het niet al te breed hebben zoeken in prullenbakken naar statiegeldflesjes en -blikjes. Het zijn taferelen die we niet zo graag zien. Bovendien levert het vaak een rommeltje op. Volgens Wilbert Linders, burgercommissielid van Mi Hellemonders, kan dit gemakkelijk worden opgelost: “Plaats doneerringen op prullenbakken in de stad.”

In een stad als Amsterdam worden de prullenbakken op straat inmiddels veelvuldig opengemaakt door daklozen, om zo bij de statiegeldflesjes en -blikjes te komen. Het levert een hoop troep op straat op. “In Almere en Eindhoven dachten ze: dit kan gemakkelijker en een heel stuk schoner”, zegt Wilbert Linders. “Om het op te lossen hebben ze daar doneerringen op prullenbakken geplaatst.”

Aanrader

Volgens Linders kunnen de doneerringen een aanrader zijn voor onze stad. “Als strak ook hier de prullenbakken overhoop worden gehaald, zou je dat met de doneerringen prima kunnen oplossen. Door deze maatregel belanden plastic flesjes en blikjes niet meer in de afvalbak of op straat. En kunnen voorbijgangers die dit willen de flesjes en blikjes meenemen om ze in te leveren voor statiegeld. En dan gaat het niet alleen om daklozen of zwervers. Ook kinderen kunnen er een leuk zakcentje mee verdienen.”

Plaats doneerringen op afvalbakken in Helmond

De doneerringen bieden ruimte aan meerdere flesjes of blikjes

“Een handige en schone oplossing”, aldus Linders. “Op elk rekje is er plaats voor meerdere flessen of blikjes. In Eindhoven hebben ze dit al veel langer.” Linders heeft zijn idee via wethouder Marita van Lierop gedeeld met de beleidsmedewerkers afval van de gemeente Helmond.

Wellicht kan Dit is Helmond ook nog een aanvullende suggestie doen: op evenementen zie je steeds vaker speciale doneerbakken, waarbij je jouw flesjes, blikjes en statiegeldbekers schenkt aan bijvoorbeeld landelijke en lokale goede doelen. Misschien ook goed om hierover na te denken?

In 2022 bracht RTL Nieuws al een artikel over de doneerringen. Lees het hier. 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. DitisHelmond Jason Gerritsen Reply

    Op evenementen heb je ook speciale doneer bakken waarbij je het schenkt aan bijvoorbeeld een goed doel wat landelijk maar ook lokaal een bestemming kan hebben! miss ook leuk om daar over na te denken. Dit geldt ook voor de statiegeld bekers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *