Open Monumenten Dagen die dit weekend, van 10 en 11 september hebben plaatsgevonden, zijn wederom geslaagd. Was het op zaterdag een regendag, maar op zondag werd dit ruimschoots goedgemaakt, met een zonnige dag. Het publiek heeft de diverse locaties, die meededen met de OMD dagen, ruimschoots weten te vinden. Ook waren er veel jongeren die weg naar de OMD locaties wisten te vinden. Zij zijn het bovendien, die het in stand houden van de Monumenten voor de toekomst moet waarborgen.

Jan Vissermuseum

Bij  het Jan Vissermuseum is het altijd wel een gezellige boel. Er klonk voluit gezellige accordeonmuziek. Dat werd gespeeld door accordeonisten van de accordeonvereniging van Addy Kleijngeld. Ook de bakkerij is erg in trek, met zijn vers gebakken broden. Deze worden gebakken door bakkers, die over de eeuwigheid schijnen te beschikken. Tevens was het een unieke gelegenheid om de collectie landbouwwerktuigen en brandweervoertuigen te bezichtigen. Verder blijft het hier altijd interessant, omdat er zoveel te bekijken is, in het museum en bij de deelnemende kramen.

Heemkundekring Helmont en OMD

De kraam van de Heemkundekring Helmont en Comité Open Monumenten Dagen stond op de markt bij het Helmond Art Festival. Hier presenteren ze dan de nieuwe stadswandeling, ” HELMOND in 21 MONUMENTEN”, op basis van een selectie uit de vele monumenten die Helmond kent. Er waren natuurlijk ook velen ,die deze wandeling ook wel eens wilden uit proberen. Op de kraam van de Heemkundekring Helmont, vinden geïnteresseerden altijd wel iet van hun gading. Er waren ook mensen, die natuurlijk de Heemkamer eens willen komen bezoeken. En daar zijn ze altijd op donderdagmiddag welkom.

Kasteel Helmond

Een bezoek aan het Kasteel in Helmond, is voor jong en oud, altijd de moeite waard. Ook hier werd onder andere Theo de Jong, uitleg gegeven over en de gevonden voorwerpen, van de archeologische vondsten voorwerpen. Ook kinderen zijn daar bijzonder in geïnteresseerd en willen er van alles van weten. Ook voelen de kinderen zich ook gelijk ridder, als ze hier over gehoord en gezien hebben. Ze willen ook een houten sabeltje en een mooi geel schild.

Industrieel Atrium

Het Industrieel Atrium aan de Kanaal NO, biedt u een terugblik in de oude industrie elementen waarmee  Helmond groot is geworden. Hier kan men een terugblik zien het industriële verleden van Helmond, in zijn grote diversiteit. Helmond was groot in de textiel en in metaal en dit in al haar geledingen. Je kunt hier oude industrie films bekijken, maar ook nog kaartjes laten drukken. Ook wordt er nog door een vrijwilliger, geweven op een oud gerestaureerd weefgetouw. Ook kan men hier, op vaste openingstijden, door de week terecht.

Draaiorgelmuseum

Tenslotte eindigde uw fotofotojournalist bij het Draaiorgelmuseum, dat is ondergebracht  in Loods 20. Ondanks het feit, dat dit orgelmuseum op deze locatie, door de corona nog nooit officieel is geopend, hebben al zeer velen de weg er naar toe wel weten te vinden. Het is hier ook altijd een gezellige boel met al dat orgelmuziek, dat wordt gespeeld op de verschillende historische orgels. Ook vanmiddag was het een komen en gaan van de bezoekers , die wisten te vertellen dat ze zeker weer eens terug zouden komen, om een walsje te dansen.

De eindconclusie is wat mij betreft duidelijk. Helmond heeft nog altijd interesse in de Open Monumenten Dagen en ook mensen van buiten Helmond kwam je overal tegen.

© Tekst en Foto’s Henk van Dijk

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 3 reacties

 1. j.h.w van stiphout Reply

  hallo Henk,

  mooi foto overzicht van de open monumenten dagen.

 2. Gert H.M. Bouten Reply

  Beste Henk. Hartelijk dank voor deze fantastische fotorapportage. Je krijgt daarmee een perfecte indruk van wat er te zien/ beleven viel tijdens deze dagen en op deze locaties.

 3. P. van der Looij Reply

  Beste Henk , wederom een mooie reportage gemaakt. Ik had gisteren een andere afspraak anders was ik zeker een rondje gaan maken . Jammer maar de fotoreportage maakt alles goed .
  Groeten , Peter van der Looij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.