Opening TechLab in Bibliotheek Helmond-Peel

Op dinsdag 8 september werd in Bibliotheek Helmond-Peel met een ‘klap’ het TechLab geactiveerd. Enthousiaste aanwezigen zagen hoe het nieuwe initiatief van de bibliotheek geopend werd. Na een woordje van directeur Robin Verleisdonk van de bibliotheek kwam wethouder Cathalijne Dortmans aan het woord. De officiële opening werd gedaan met behulp van een robotje.

De kleine robot zou uit zichzelf door een lint rijden en als een schaar het lint doormidden knippen. Het reed wel naar het lint, maar kreeg het net niet doormidden. Daarvoor had het wat hulp nodig van de directeur en de wethouder. Toen het lint in tweeën was, werden er confettikanonnen gebruikt om de opening nog iets feestelijker te maken en kon de eerste workshop (robotica) beginnen.

Hoe en waarom is het idee ontstaan?

De bibliotheek kijkt naar de maatschappelijke uitdagingen in de regio. Er is veel behoefte aan buitenschools onderwijs. Dus wordt er gekeken naar hoe leerlingen buitenschools leren in tegenstelling tot binnenschools. Er is ook Brainport met veel techniek in de regio. Veel bedrijven willen dat de jeugd in de toekomst genoeg technische vaardigheden beheersen. Daarom heeft de bibliotheek, samen met de gemeente, het TechLab bedacht. Met TechLab wordt de link gelegd tussen verhalen en technologie. Kinderen kunnen 3D-printen, met Robotica aan de slag gaan en binnenkort ook podcasts maken. Ze kunnen zelf radio maken en verhalen opnemen. Met een initiatief als TechLab willen de bibliotheek en de gemeente goed aansluiten bij wat de regio nodig heeft op gebied van technische kennis onder kinderen.

Terugloop van leesvaardigheid

”Er wordt nog steeds best veel gelezen, maar we zien wel dat de leesvaardigheid terugloopt. Je moet dus de kinderen wat meer prikkelen om te lezen en niet alleen zeggen ‘hier staat een kast met boeken’.”, vertelt Verleisdonk. Met het TechLab wil de bibliotheek dus ook met modernere middelen de kinderen aanmoedigen om (meer) te lezen.

Toekomst

Met een positieve blik kijkt Verleisdonk naar de toekomst van het TechLab en workshops. Hij hoopt dat de kinderen er veel van zullen leren. En dat ze natuurlijk met veel plezier meedoen!

Foto’s: Hans Choufoer

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@helmond.ditisonzewijk.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Redactie DitisHelmond Jurre Sampers

Stagiaire DitisHelmond Mijn grootste droom is schrijver worden. Mijn grootste doel is een boek te kunnen uitgeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *