Het waterspeelelement  op de kop van de Markt is maandag 23 mei is in gebruik genomen. Het is een afbeelding geworden van een historische plattegrond van Helmond binnen de Wallen, uit ongeveer 1540. Het waterspeelelement  heeft een twintigtal sproeiers en is ook verlicht.

De  kasteelafbeelding uit die tijd, is in het ontwerp van de steen te zien. Aan de boven (noord) en onderkant (zuid) zitten wateruitlopers, die de uiteinden van het kanaal moeten voorstellen. Ook het jaartal Helmont 1540 zit in de steen gefraisd. Het stadsembleem is niet vergeten, maar het is wel jammer dat al die speciale uitfraisingen, zo slecht er uit komen, doordat ze in de steen verzinken. Er is ook voor gezorgd dat het kunstwerk met verlichting en sproeiers,  is opgebouwd in een historische plattegrond van Helmond circa 1540. Het ligt ter hoogte van het terras van de Deftige Aap en de etalage van Schijvens. In de fotoreportage staat een mooie tekening van de plattegrond. De reportage bevat foto’s uit het voortraject tot en met de openstelling van wat het is geworden.

Levendig en jeugdvriendelijk centrum

Het is de bedoeling om beweging en levendigheid in het Helmondse centrum te brengen. Allemaal ontwikkelingen die bijdragen aan een aantrekkelijk centrum gebied. Een mooie mix van wonen, winkelen, werken en verblijven. Zo wordt het centrum steeds meer de centrale, levendige ontmoetingsplek voor alle Helmonders. Met veel ruimte voor groen en water. Samen met de vorige week geopende Verhalenspeeltuin, in het Burgemeester Geukerspark, heeft de jeugd er met het nieuwe waterspeelelement, weer twee leuke plekken bij in het centrum van Helmond.

De sproeiers in werking stellen.

Om vier uur was het al een drukte van jewelste, want velen wilden het moment van actie meemaken. Eerst waren er natuurlijk de gebruikelijke acties. De toespraak van wethouder Erik de Vries en dan volgde het moment dat Erik de sproeiers in volle glorie laat spuiten. Hierna kon de jeugd dan ook heerlijk door het water gaan rennen en bij een warme tempratuur de verkoeling op zoeken. De eerste die door de waterstralen ging, was een jongetje op de fiets. Of het waterspeelelement het leuker op de markt maakt, als je er in de buurt op het terras zit te genieten, zal tijd moeten leren. Het is te hopen, dat je er niet zeiknat, een drogere plek moet gaan zoeken.

  © Tekst en Foto’s Henk van Dijk

 

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 3 reacties

 1. Wim Promper Reply

  Hallo Henk,
  De gebruikte plattegrond is die van Jacob van Deventer. Inderdaad uit omstreeks 1540.
  Het kanaal komt hierin nog niet voor. Wat je ziet is de Aa zoals die tot in jaren 60 van de vorige eeuw dwars door de Veestraat gaat en de Ameide die over de wal gaat en afbuigt naar de Aa ter hoogte van de Loop.

 2. H.deleeuwe-kleijngeld Reply

  nu maar hopen dat ze het niet gaan vernielen……

 3. J.H.W van Stiphout Reply

  Hallo Henk,
  mooie aanwinst voor onze stad Helmond, het is voor de kinderen een waterfeest, maar ook een stukje Helmondse geschiedenis voor jong en oud.

  Henk bedankt voor de foto’s altijd mooi om te zien wat er in Helmond gebeurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.