Oudste films van Brabant komen uit Helmond en ‘s-Hertogenbosch

Bij de zoektocht naar de oudste film van Brabant is BrabantinBeelden uitgekomen bij twee films uit 1913. Eén daarvan komt uit Helmond en gaat over de installatie van burgemeester Marinus van Hout.

Sinds april dit jaar was BrabantinBeelden op zoek naar de oudste film van Brabant. Deze brede oproep leverde veel mooie tips en films op. De twee oudste films komen uit juli 1913 en zijn opgenomen in Helmond en ‘s-Hertogenbosch.

Helmond, 29 juli 1913

Op 29 juli 1913 vindt de feestelijke installatie van burgemeester Marinus van Hout plaats in Helmond. Op deze video ben je getuige van de feestelijkheden. De film opent met de aankomst van de burgemeester op het station, waarna hij per koets naar het stadhuis gaat. Je ziet ook schitterende sfeerbeelden van het publiek op het plein; kinderen kijken in de camera, de fanfare speelt in de muziektent en de straten zijn versierd. De geboren en getogen Helmonder was burgemeester tot 1937. De maker van het filmpje is onbekend.

Alle oudste films op één plek

“We hebben veel meer oude films via het publiek gevonden”, vertelt beeldredacteur Mathilde Min. “Zo zijn er vooroorlogse films terug te zien uit de hele provincie, van Bergen op Zoom tot Boxmeer en van Oss tot Helmond. Helemaal mooi is dat je deze oudste films van Brabant nu op één plek kunt bekijken via brabantinbeelden.nl/oudstefilms. Op een kaartje van Brabant kun je per plaats alle oude films terugzien.” Wat beelden over Helmond betreft, zijn er tot nu toe 32 filmopnames gevonden van vóór 1940. Veel van deze filmpjes zijn beelden van cineast Jan Sanders over zowel het familieleven alsook (proef)opnames voor speelfilms.

Oude films voor nu en de toekomst!

Voor deze actie werd gezocht naar films van vóór 1940. Televisie bestond nog niet, amateurfilm stond nog in de kinderschoenen. De alleroudste films zijn dan ook gemaakt voor de bioscoop. Daar werden toen ook journaals vertoond. Vandaar dat we tussen die oude films vooral lokaal nieuws, zoals koninklijk bezoek, de benoeming van een burgemeester of een overstroming, terugzien. Vanaf de jaren 20 en 30 zien we ook bedrijfsfilms en de allereerste familiefilms. BrabantinBeelden zorgt ervoor dat oude films bewaard blijven voor nu en de toekomst. Waar nodig worden ze hersteld en daarna gedigitaliseerd, zodat iedereen deze films weer kan zien. De digitale kopie en/of filmrol wordt veilig en wel bewaard in een speciale filmopslag.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Helene Ermens - Redactie

Helene Ermens - Redactie DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *