Na afloop van de Paralympische Spelen in Tokyo kan Helmond heel trots zijn.  Er werden prachtige resultaten behaald door Helmondse atleten. Tijd voor een feestje dus. Nu de sporthelden terug zijn in Nederland werd het tijd om ze in het zonnetje te zetten. Dat gebeurde op dinsdag 14 september.

Het was mooi weer en behoorlijk druk in het Warandepark. Grote rijen stoeltjes werden neergezet om de genodigden een mooi plaatsje te geven om de ceremonie bij te wonen. De hoofdrolspelers waren Frederique van Hoof, tafeltennisster die zilver won in het dubbelspel, Niels Vink, rolstoeltennisser die goud won in het dubbelspel en brons in het enkelspel. Tevens werd Niels bij het US Open 1e in het dubbelspel en 2e in het enkelspel. En tenslotte was er Amy Siemons die in de rolstoelsprint 9e werd op haar laatste spelen.

Voor deze mooie prestaties door de paralympische sporthelden gerealiseerd wilde burgemeester Blanksma hen graag huldigen. Buiten de burgemeester waren er ook nog andere speciale gasten aanwezig. De Commissaris van de Koning, Ina Adema, de jeugdburgemeester van Helmond, Noël Silalahi, en de wethouders Van Dijk en Dortmans. De presentatie lag in handen van Patrick Houthooft en de welkomstzanger was Robbert Bijnen.

Toen de paralympische sporthelden werden aangekondigd klonk er een groot applaus en iedereen ging staan zoals dat hoort. Het applaus was oorverdovend. Eenmaal gesetteld op het podium van Carat verrichtte Patrick Houthooft een welkomstwoord en begon daarna een gezellig gesprek met de sporters en vroeg hen naar hun ervaringen. De gesprekken gingen even door en toen kreeg burgemeester  Elly Blanksma het woord. Ook zij prees de sporters vanwege de prestaties. Niels was eigenlijk al onderscheiden  in de Orde van Oranje Nassau maar had het speldje nog niet gekregen omdat hij pas uit Amerika kwam. Dus kreeg hij het nu.

Mevrouw Ina Adema zou het uitreiken maar tot ieders verrassing vroeg zij of de moeder van Niels de eer wilde hebben om haar zoon de orde op te spelden. Dit werd even een emotioneel moment en met tranen in de ogen kreeg Niels het speldje van zijn moeder opgespeld. Maar toen het Wilhelmus eenmaal klonk hield ook zijn moeder het niet droog.  Maar in het publiek waren er ook heel veel mensen die een traantje moesten wegpinken. Na het Wilhelmus werd er nog even wat nagepraat door de burgemeester, presentator en sporthelden en toen was het tijd om afscheid te nemen want Niels had nog een andere afspraak op het programma staan.

Eenmaal terug aan vaste wal in het park was er nog even een persmomentje en foto’s maken voor de gemeente en iedereen ging weer naar huis. Het werd een mooie en emotionele middag en Helmond heeft er weer drie sporthelden bij.

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Redacteur - Foto-journalist bij DitisHelmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *