Partij voor Prijzen in Helmond aan de slag

Nieuwe politieke partijen rijzen op dit moment de pan uit in Helmond. En dat allemaal door een schoolopdracht op het Carolus Boromeus College. Daar kregen de leerlingen van 4VWO de opdracht een campagne te starten over een algemeen maatschappelijk probleem. Dus ging ook de Partij voor Prijzen, opgericht door Mika Mertens, Pim van Mierlo, Koen Mathijssen, Tom Vrolijk, Mees Geurts en Timo Menken, aan de slag.

“De campagne van Partij voor Prijzen draait om het bereiken van lagere voedselprijzen in de supermarkt”, vertellen Mika, Pim en Koen bij Dit is Helmond. “Het is van de zotte dat bepaalde groepen mensen steeds minder gezonde voeding kan kopen. Verse, niet verpakte, gezonde groente blijkt uiteindelijk veel duurder dan de ongezonde snelle hap. Wij vinden dat de overheid juist regionaal markten moet reguleren, zodat de productprijzen niet stijgen.” Een mooi streven, vindt ook Dit is Helmond, maar hoe willen zij tot de overheid doordringen? “We hebben een petitie opgesteld op internet om zo handtekeningen te verzamelen. In onze petitie leggen we de lezer uit wat we willen bereiken.”

Van probleem naar petitie

Vanuit school kreeg het zestal de opdracht om na te denken wat nu een flink maatschappelijk probleem is in Helmond. Ze kwamen snel op de hoge prijzen van gezond voedsel. Daarop volgde de opdracht om een petitie op te starten. Dat had nogal wat voeten in aarde. “We hebben een website aangemaakt waarin we uitleggen wat het probleem is en hoe er landelijjk over wordt gedacht. En dat wij vooral regionaal aan de slag willen. En nu lobbyen we voor handtekeningen. Hoe meer handtekeningen, hoe meer wij als inwoners laten zien dat we willen dat er iets mee gebeurt. Op school hangen posters met een QR-code. We roepen iedereen op om de petitie in te vullen.” De petitie is via deze link te bekijken en in te vullen. 

Tegenstrijdige belangen

“Zonder de overheid is het onmogelijk om de prijzen omlaag te krijgen. Er zijn namelijk te veel tegenstrijdige belangen. Supermarkten willen de prijzen zo hoog mogelijk houden, zonder dat de klant naar de concurrent gaat. De klanten willen dat de prijzen zo laag mogelijk blijven of zelfs omlaag gaan. Vaker kiest men voor de ongezonde goedkopere producten in plaats van gezonde voeding”, leggen ze verder uit. “We gaan de petitie met handtekeningen komende week overhandigen aan de gemeente. De gemeente kan niet zomaar wat doen met onze vraag, maar wel lobbyen bij de provincie. Die heeft namelijk greep op het regionaal economisch beleid. Zij bepalen bijvoorbeeld hoe makkelijk het is om de producten te maken en te vervoeren. En dat heeft weer effect op de inkoop-, vervoers- en opslagkosten. Hoe lager deze kosten, hoe goedkoper een supermarkt het product kan verkopen.”

Van wereldwijd naar regionaal

“Geopolitieke situaties en klimaatverandering beïnvloeden de voedselprijzen wereldwijd. Experts denken dat de prijsstijgingen volgend jaar voorbij zullen zijn. Maar je moet niet verwachten dat er prijsdalingen volgen. Mensen hebben gewoon minder te besteden. De voedselbank blijkt harder nodig dan eerst. Landelijk wordt er al veel gedaan om de koopkracht te beschermen. Maar wij willen juist terug naar onze eigen omgeving. Kijken hoe we regionaal oplossingen kunnen inzetten. En we willen mensen ook meer bewust maken over hun uitgaven.” Samen lachen we op het einde nog om de grote dorst van Mika. Hij dronk in zijn uppie bijna twee liter water weg tijdens het interview. “Jaha”, zegt hij. “Als dit nu een een liter koffie was geweest, was ik wel een hele dure gast. Daarom dus op naar lagere consumentenprijzen.”

Foto’s: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Helene Ermens - Redactie

Helene Ermens - Redactie DitisHelmond.

Dit artikel heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *