“Pas op met zwemmen”

Aankomend weekend kan het tropisch warm worden. Veel Helmonders zullen dan ook verkoeling gaan zoeken in Berkendonk, of op een andere plek waar het fijn vertoeven en zwemmen is. Maar ‘pas op!’, zo waarschuwt Reddingsbrigade Nederland.

Hoewel het komend weekend tropisch warm kan worden, is de temperatuur van het water nog erg laag. Reddingsbrigade Nederland raadt daarom af om langere tijd te gaan zwemmen. “Pootje baden en een korte plons is geen probleem, maar om echt te gaan zwemmen is het water nog te koud”, zegt een woordvoerder.

Risico’s

Momenteel is de temperatuur van het zeewater een graad of 13, dat van binnenwateren niet veel warmer. En dat brengt volgens de Reddingsbrigade risico’s met zich mee als je langere tijd in het water blijft. Zo is er kans op onderkoeling of kramp. “Als je gaat zwemmen en je in zee kramp krijgt, kan dat ervoor zorgen dat je niet meer kunt zwemmen en mogelijk zelfs onder water verdwijnt.” Het advies is daarom om nooit alleen het water in te gaan of iemand aan de kant te vragen je in de gaten te houden. Ook is het belangrijk de waarschuwingsvlaggen in de gaten te houden.

Strandweer

De Reddingsbrigade verwacht een paar drukke dagen. “Het is het eerste echte strandweekend, dus veel mensen zoeken het water op”, zegt de woordvoerder. “In zo’n eerste weekend zien we ook altijd wat meer kinderen die hun ouders kwijt zijn. En daarnaast hebben we natuurlijk nog ons reguliere werk.”

Wanneer veilig?

De temperatuur van het zeewater loopt door het warme weer de komende dagen langzaam op. Vanaf welke temperatuur het veilig is om langere tijd in het water te blijven, is volgens de woordvoerder lastig te zeggen. “Dat hangt af van je gesteldheid en je ervaring met zwemmen in koud water.”

Kijk dus uit, mocht je dit weekend het water ingaan!

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *