Pieter bevrijdt gans in Warande van blikje (video-update)

Heel Helmond was al weken bezig met de arme gans die met zijn bek vast zat in een blikje. Ondanks verwoede pogingen van zowel Dierenambulance Helmond als bezoekers van stadspark Warande lukte het niet. De gans ging er altijd in ganzenpas vandoor. Of hij was gevlogen. Afgelopen maandag lukte het wel.

Naar aanleiding van ons bericht van zondag 16 juni mailde Pieter maandag dat de gans bevrijd was van het blikje. Een goede reden voor een telefoontje. “Schrijf maar gewoon alleen Pieter, ik hoef niet zo nodig met achternaam”, zegt hij bescheiden als we naar zijn naam vragen. “Ik ben een vaste bezoeker van de Warande, ik kom daar heel graag. Twee weken geleden zag ik het arme beestje voor het eerst. En net als iedereen wilde ik de gans graag helpen. Maar dat was inderdaad niet zo gemakkelijk.”

“Onze eerste poging vorige week mislukte. We probeerden de gans met twee personen te vangen, maar het beest was eigenlijk te bang. Twee personen was te veel en te druk. De gans was erg snel en kon inderdaad goed vliegen. Vandaag gingen mijn buurman en ik weer eens voor een wandelingetje naar de Warande. In mijn scootmobiel, want ik heb een verlamd been. Lopen gaat wel, maar best moeilijk.”

“Ik kom zelf van de boerderij en heb leren omgaan met verschillende dieren. Als je een gans rustig benadert en geen gekke dingen doet, kun je best dichtbij komen. Vandaag lukte dat nog beter, want het beestje stond ergens alleen in een hoekje en het bleef redelijk rustig staan. Mijn buurman zat op het bankje af te kijken hoe het zou verlopen. Ik ben uit mijn scootmobiel gestapt en ben behoedzaam naar het beestje gelopen. De gans bleef gewoon staan en liet het dit keer goed toe dat ik hem oppakte. De vleugels goed bij elkaar gehouden en daarna op mijn scootmobiel getild.”

“Toevallig had ik een tang bij me in het mandje van mijn scootmobiel. We hadden net aan dat ding gesleuteld. Maar goed ook, want zo makkelijk ging het blikje niet van de onderkant van zijn bek af. Het lipje van het blikje zat echt in de weg. Met zijn tweeën hebben we dat er eerst af kunnen krijgen en toen kregen we het hele blik eindelijk te pakken. Het was een beetje puzzelen en meten. Daarna kon de gans zijn bek weer gebruiken. Als bedankje was ie erg chagrijnig en beet ons ook. Maar na een paar minuten had het beestje door wat er gebeurd was en leek het echt dankbaar voor de redding. Het bleef ook bij ons in de buurt.”

“Je had hem eens moeten zien eten, hij had duidelijk honger”, gaat Pieter verder. “Ook zag je aan zijn veren dat ie zich niet goed heeft kunnen onderhouden. Ik had brood bij me en zodra ik dat strooide, at hij het gretig op. We maakten nog een rondje door het park en kwamen weer terug op de plek waar de gans ondertussen tussen jonge wilde ganzen stond. Daar was ie druk bezig om zijn vleugels en veren goed te doen”, vertelt Pieter met trots.

“Uiteraard hebben we meteen de Dierenambulance gebeld en ik zei als grap; “Ik heb het blikje cola gevangen en de gans maakt het goed” Mijn buurman zei; “Typisch iets voor jou dat het je gelukt is”. En tja, ik ben er zelf tuurlijk heel blij mee.”

Pieter stuurde Dit is Helmond nog een extra videofilmpje van de gans. “Deze maakt het goed, de veren zien er prima uit. Hij kwam zelfs naar ons toe om gedag te zeggen.”

Lees ook: Gans met blikje in Warande onder toezicht van Dierenambulance

[ Foto’s en videobeelden: Anja Donkers / Pieter] 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Helene Ermens - Redactie

Helene Ermens - Redactie DitisHelmond.

Dit artikel heeft 1 reactie

  1. Jolanda Kampert Reply

    Wat een mooie actie van Pieter.

    Super dat het nu weer goed gaat met deze Gans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *