Pim van Leeuwaarden wint Helmondse kampioenschappen voorlezen

De organisatie van de Nationale Voorleeswedstrijden hebben een feestje. Het is voor de dertigste keer dat er voorleesdagen worden gehouden. Het betreft hier de voorleesdagen voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen.

Maandag 13 februari en dinsdag 14 februari werden in zaal 5 van Pathé de voorrondes gehouden van de Helmondse kampioenschappen.  De winnaar van deze ronde voor schoolkampioenen gaat door naar de Provinciale finale op 1 april in het Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle. Daar wordt het helemaal spannend, want de winnaar daarvan mag mee doen met de landelijke finale op 24 mei in Utrecht.

Het was behoorlijk druk in de bioscoop. Aangezien er enkele scholen die dag een pyjama dag hadden, kwamen de leerlingen in pyjama naar de Pathé. Er waren op deze maandag zes schoolwinnaars, die voor de finale moesten vechten. Tijdens het lezen merkte men dat de juryleden het erg moeilijk hadden, want de lezers en lezeresjes deden het alle zes erg goed.

Na een zenuwslopende morgen gingen de twee juryleden even apart zitten voor een lastige beslissing. De deelnemers hadden het niet meer. Toen kwam eindelijk het verlossende antwoord. De winnares bleek uiteindelijk Sanne Metten van BS de Rank te zijn. De school juichte het uit. De spanning was er eindelijk af en nu maar hopen dat Sanne morgen nog zo’n gelukje heeft want dan zijn er weer nieuwe lezers.

Op de dinsdag deden er zelfs 12 scholen mee. Dus direct om 09.00 uur begonnen de voorrondes waar de voorlezers hun kunsten lieten horen. Verdeeld over twee zalen (zaal 5 en 6) kwamen de kunstenaars aan het woord. Maar ook hier waren de juryleden overrompeld door de goede kwaliteit van de leerlingen. Maar het was een kunst: tijdens het voorlezen kon je een speld horen vallen. Zo stil was het in de zalen. En eindelijk, na een paar uurtjes, waren de voorlezers klaar en ging de jury weer in beraad. Nu hadden de juryleden iets meer tijd nodig, niet vanwege het aantal lezers, maar omdat de kwaliteiten en kunsten van de leerlingen zo goed waren. En ook hier bij de bekendmaking van de winnaars een oorverdovend applaus. In zaal 5 werd Juul Coenraads van obs ‘t Hout de winnaar en in zaal 6 werd dit Pim van Leeuwaarden van bs de Goede Herder. Nadat de rust weer terug gekeerd was werd er even een korte pauze gehouden, zodat de jury en de winnaars even konden rusten van de emoties.

Maar nu volgde het grote gebeuren, de finale en wie werd er uitgekozen voor de regionale finale? Deze ronde werd in zaal 6 gehouden en ondanks dat er al veel scholen waren teruggekeerd, was het nog wel gezellig druk. En ook hier heerste er weer doodse stilte. De lezers deden niet voor elkaar onder. Zij waren erg geconcentreerd en beheerst en vertelden hun verhaal alsof zij het al jaren deden. Maar zij waren wel opgelucht toen de laatste lezer haar verhaal had voorgelezen. Nu was het aan de jury om een oordeel te vellen. En ook hier hadden de juryleden wat tijd nodig. Maar toen het grote moment was aangebroken was het weer muisstil. De juryleden spraken eerst hun dank uit naar de leerlingen omdat zij mee deden met de wedstrijd en vervolgens complimenteerden zij de jeugd vanwege hun voorleeskwaliteiten. Toen was het tijd voor de bekendmaking van de finalisten. De derde prijswinnaar werd bekend gemaakt. Dit werd Sanne Metten van Bs de Rank. Toen werd de tweede prijswinnaar bekend gemaakt, dit was Juul Coenraads van obs t’ Hout. Toen gebeurde er iets moois. De derde voorlezer was Pim van Leeuwaarden en toen hij de naam van nummer twee hoorde werden zijn ogen zo groot als schoteltjes en zijn mond viel open. Hij kon niets zeggen of uitbrengen en door het gejuich van zijn klasgenootjes besefte hij dat hij de grote winnaar was geworden. Hij mocht naar de provinciale wedstrijd in Goirle. Zijn gezicht werd een en al lach en toen brulde hij het uit. Alle spanningen en emoties kwamen er uit. Hij kon even niets meer zeggen. Dus de voorzitter van de jury begon te vertellen wat het inhield en wenste hem veel geluk. En langzamerhand werd het wat rustiger in de bios en ging iedereen weer naar de school.

Maar wat een belevenis. Al die leerlingen die graag een boek (willen) lezen om volgend jaar misschien mee te doen met de nieuwe wedstrijden.

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Redacteur - Foto-journalist bij DitisHelmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.