Post voor 65-plussers: ‘Kunst door je Brievenbus’

‘Elke twee weken een creatief cadeautje in je brievenbus. Om vrolijk van te worden!’ Aan het woord is Loes Wigmans van Kunstkwartier en betrokken bij het initiatief Kunst door je brievenbus. Een kunstig postproject voor 65-plussers in de binnenstad van Helmond. Deelnemers aan het project krijgen vanaf 1 september elke twee weken een kaart door de brievenbus met daarop een creatieve (teken)opdracht.

De opdrachten zijn te maken met pen, potlood of ander creatief materiaal. De deelnemer kan de opdrachten alleen maken, maar het mag ook samen. Alle opdrachten zijn bedoeld om de fantasie te prikkelen en plezier te geven.

Na iedere afgeronde opdracht wordt een foto van het kunstwerk per mail gedeeld met Loes, waarna zij individueel naar iedereen reageert. Afgeven aan de balie van Kunstkwartier  aan de Kromme Steenweg kan ook. De werken worden – als deelnemers dat willen – in ieder geval eens per jaar geëxposeerd in een leegstaand winkelpand in het centrum. Tijdens de opening van de expositie kunnen deelnemers elkaar en de betrokken medewerkers ontmoeten.

Aandacht voor Ouderen

Kunst door de Brievenbus is  een initiatief van de Werkgroep Aandacht voor Ouderen, CultuurContact en Kunstkwartier. In Helmond werken een aantal organisaties samen met hetzelfde doel: de eenzaamheid onder ouderen – versterkt door de coronajaren – verminderen door activiteiten gericht op ontmoeten, bewegen en kunst en cultuur te initiëren en verduurzamen. Tijdens de lockdowns heeft Aandacht voor Ouderen bijvoorbeeld ook een scheurkalender verspreid onder 65-plussers. Senioren konden elke dag een puzzel, raadsel of kunstopdracht uitvoeren. Kunst door de Brievenbus sluit hier naadloos bij aan.

Binnenstad

Uit cijfers van de GGD blijkt dat de eenzaamheid onder ouderen in de binnenstad van Helmond het grootst is. Vandaar dat in deze wijk het initiatief begint. Ook mensen die geen last hebt van eenzaamheidsgevoelens, zijn welkom om mee te doen aan het project. Nieuwe impulsen en uitdagingen zorgen ervoor dat je mentaal fit blijft. In die zin kan het zelfs preventief werken.

Gratis

Deelname aan Kunst door de Brievenbus is gratis. Meedoen? Stuur naam, telefoonnummer, adres en mailadres naar kunstdoordebrievenbus@kunst-kwartier.nl o.v.v. Kunst door de Brievenbus’.

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Lang Leve de Kunst Fonds, Amphion en de gemeente Helmond.

Foto: via Amphion

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.