Zaterdagavond was het weer zo ver. De Kennedymars van 80 kilometer vanaf Someren lopen en wandelend langs de waterpost door naar Someren. Het is een hele opgave en menig persoon moet er niet aan denken om er aan te beginnen. Om tien uur in de avond starten en de hele nacht door lopen voor een medaille. Maar het gaat om de eer en het uithoudingsvermogen. Langs de hele route staan stempelposten, waterplaatsen en blaarprikposten. In de Rijpelberg was men er klaar voor om de wandelaars te voorzien van water of ranja, koek, fruit of een lekkere snack.

Op het grasveld voor de supermarkt was een enorme tent en podium opgezet om de wachtende supporters zoals vrienden of familie te vermaken totdat de lopers langs kwamen. Maar wachten kan lang duren. De eerste wandelaars kwamen pas rond de klok van twaalf of half een. Er waren wel al enkele snelwandelaars langs gekomen, dat tempo is ontzettend hoog. Een band speelde en zong de kelen schor. Het publiek brulde vrolijk mee. De vrijwilligers bij de waterposten waren druk bezig met talloze bekers vocht en lekkernijen. Want als de eerste wandelaars passeren, kan het wel eens erg hard gaan.

De wandelaars blijven niet lang staan bij de kramen, want tijd is kostbaar. Toen de stoet wandelaars eenmaal begon te passeren, ging het inderdaad vreselijk snel. Sommige wandelaars liepen monter en vrolijk langs, maar er was ook af en toe een wandelaar die uitgeput leek. Na een verfrissing ging het toch vrolijk verder. Ook al moest het daar op dat moment wat langzamer door de drukte. Er deden ook enkele mensen in rolstoelen mee en de mensen van de organisatie Joek uit Someren kwam even kijken hoe het er bij de posten aan toe ging. Na de klok van twee uur werd het wat rustiger bij de post. Ook het feestende publiek verdween langzamerhand weer richting huiswaarts.

Volgend jaar is de 59e Kennedymars op 1 en 2 juli 2023.

Feiten op een rij:
• 1750 deelnemers 58e Kennedymars
• 1005 deelnemers 26e Rondje Someren
• 2220 deelnemers 49e Mini Kennedymars
• 1e Wandelaar Kennedymars, Remy van den Brand finisht om 05:27 uur
• 1e vrouwelijke wandelaar Kennedymars, Rageni Goeptar-Sewnarain finisht om 07:50 uur
• 1e Wandelaar Rondje Someren, Robin Van Dijk finisht om 11:16 uur
• Laatste loper, Evert Jan Broekers (liep het Rondje Someren)

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Redacteur - Foto-journalist bij DitisHelmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.