ROC Ter AA omgebouwd tot Gaming Arena

Het ROC Ter AA organiseerde, in samenwerking met ESL Benelux, zaterdag een Gaming Day. Daarvoor was het ROC omgebouwd tot een grote Gaming Arena. De bezoekers gingen zich te buiten aan zowel nieuwe als oude computergames. Wijkreporter Hans Choufeur waagde zich tussen de fanatieke spelers.

Daar stond ik dan, tussen alle soorten en maten computers. Het was duidelijk dat er fanatiek gespeeld werd, te horen aan al het gepiep, gefluit en andere bijzondere geluiden om me heen. ROC Ter AA had samen met ESL Benelux hun best gedaan om zo veel mogelijk diversiteit in huis te halen voor deze Gaming Day.

‘Elektronisch sporten’

E-sport is het competitief spelen van computerspellen. Van het eerste computerspel Tennis for Two, uitgebracht in 1958, tot nu zijn computerspellen niet meer weg te denken. Door de ontwikkeling van internet en wifi (trouwens uitgevonden door Nederlander Cees Links!) ontstond de mogelijkheid om deze computerspellen ook in teamverband te spelen en wel over de hele wereld. Dat ESL in de Benelux de grootste organisator voor E-sport is, maakte hen dus een prima partner voor het ROC om dit evenement op poten te zetten.

Gamen met de politie

Aanwezig was bijvoorbeeld de Nationale Politie Nederland. “Wij willen graag het imago van de politie veranderen. Niet alleen het beeld geven van arrestaties, bekeuringen en andere handelingen. In Nederland zijn er momenteel 68 vestigingen van de Nationale politie uitgerust met gamecomputers. Wij nodigen de jeugd uit om eens te spelen met en tegen onze mensen. Zo proberen wij het imago te verbeteren en tevens voorlichting te geven aan de jeugd. Dan gaan wij met hen in gesprek over de gevaren en mogelijkheden van gamen. Er worden geen ‘schietspelletjes’ gespeeld, maar spellen waarin wordt geracet of gevoetbald. Zo leert politie en jeugd samen een oplossing te vinden voor de problematiek waar de jeugd te maken krijgt”, vertelde de aanwezige agent.

FC24

Eén van de spellen waar veel jongelui aan wilden deelnemen, was EA FC24, de nogal futuristische naam voor de opvolger van de welbekende FIFA-serie. Het spel is nog maar kort op de markt, sinds september 2023. Bij het game-gebied van ASML was de eerste officiële e-sporter van eOranje en drie keer Nederlands Kampioen FIFA, Ali Rize Aygün, aanwezig. Ali werkt al ruim zeven jaar als ontwerper bij PSV. Ook neemt hij deel aan internationale toernooien over de hele wereld. FC24 is een aardig moeilijk voetbalspel, maar de bezoekers gingen graag de uitdaging aan om tegen Ali te spelen. Want als je één keer scoorde, won je een originele PSV-voetbal. Helaas slaagde vandaag niemand hierin, maar ze wilden wel graag met zo’n computergenie op de foto!

Niet alleen een leuke hobby

De HiPerks Foundation was aanwezig om meer bekendheid te geven aan hun stichting. Gamen is een leuke hobby, maar biedt ook de mogelijkheid om sociaal contacten te hebben. HiPerks probeert voor hun doelgroep, jongeren van 12 tot en met 35 jaar met een lichamelijke beperking en/of niet-aangeboren hersenletsel (NAH), het spelen van games toegankelijk te maken. Gamen is niet alleen een leuke hobby, maar door gamen vergroot je ook je sociale contacten. Hun doel is om jongeren via gaming, zowel tijdens als na hun revalidatie, met elkaar in contact te brengen. Zij lieten bij dit evenement zien welke game-mogelijkheden er allemaal zijn voor mensen met een beperking.

HomeComputerMuseum

Ons eigen Helmonds HomeComputerMuseum speelde een thuiswedstrijd. Hier kon je kennis maken met de oorsprong van gaming. Zij hadden klassieke games zoals Pacman en Pong. Dat kon gespeeld worden op originele ouderwetse gaming consoles. Daarnaast was er genoeg te spelen met games als FIFA, F1, League of Legends en Rocket League. Aan de rode kleur op de gezichten van de spelers te zien, gierde de adrenaline aardig door hun lijven.

Verslag en fotografie; Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Helene Ermens - Redactie

Helene Ermens - Redactie DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *