Schrijfster Forugh Karimi was dinsdagavond 16 mei te gast in het Literair Café in Helmond.

Karimi  is een Afghaans-Nederlandse schrijfster en auteur van de jubileumeditie van het Brabants Boek Present. Tijdens het Literair Café in Het Speelhuis vertelde Karimi over haar debuutroman ‘De Moeders van Mahipar’, die vorig jaar verschenen is

Ramín is op zijn derde samen met zijn moeder Lolo als vluchteling naar Nederland gekomen en Lolo houdt tot in het graf zijn afkomst angstvallig voor hem verborgen. Mondjesmaat komt Ramín te weten wie hij is en vanwaar hij komt – maar pas als zijn grote liefde Saráh Lolo’s dagboeken voor hem vertaalt, valt alles op z’n plek. Stukje bij beetje wordt ook duidelijk wie de dader is van de aanslag op Saráh en dan komt alles in een heftige, maar ook ontroerende stroomversnelling. De hoofdpersonages Ramín, Lolo en Saráh vertellen de lezer een meerdere generaties omspannende, zeer bewogen familiegeschiedenis; bovenal is Karimi’s De moeders van Mahipar een ode aan de sterke vrouw.

De schrijfster wist in Afghanistan op 19- jarige leeftijd een schrijfwedstrijd te winnen. Ze ontvluchtte het land toen ze 25 jaar was en streek neer in Amsterdam. Daar pakte ze haar studie geneeskunde weer op. Momenteel werkt Karimi in Den Bosch. Ze heeft daar een praktijk als psychiater en psychotherapeut.

Ruim 200 aandachtige luisteraars bezochten het Literair Café in Helmond. “Corona heeft ervoor gezorgd dat het aantal bezoekers daalde”, vertelde voorzitter Udo Holtappels van Literair Café Helmond. “Maar we zien nu weer een stijging op de zes avonden die er jaarlijks georganiseerd worden.”

Dit jaar staan in oktober en november nog Babs Gons en Ted van Lieshout op het programma. 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Mario van Dinther

Passie voor radio en nieuws met meer dan 30 jaar ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.