Scouting Jan Baloys kookt Zuid-Amerikaans

De Bevers en de Welpen van Scouting Jan Baloys kookten zaterdag 16 december diverse gerechten uit Zuid-Amerika. Dit als afsluiting van het gezamenlijk project van de Jan Baloys met de vrijwilligers van Stichting Helmond San Marcos.  

Gezamenlijk project

Anne Clement van de Scouting Jan Baloys en Makka Haane van Stichting Helmond San Marcos startten afgelopen jaar een gezamenlijk project. Daarin wilden ze de scoutingleden laten zien hoe leeftijdsgenoten in Nicaragua leven. Onder andere een bezoek aan het Wereldpaviljoen in Steyl was onderdeel van het project. Met het maken van Zuid-Amerikaanse gerechten als afsluiter. De gedreven Bevers en Welpen van Scouting Jan Baloys kookten en bakten erop los. Uiteraard kon iedereen hierna aan tafel. Met een ‘big smile’ aten de kinderen de zelfgemaakte gerechten op. Een lekkere afsluiting van een bijzondere samenwerking.  

Onthulling wandschildering 

Op deze middag vond ook nog een onthulling plaats. Kinderen en scoutingleiding werkten de afgelopen tijd hard aan een muurschildering in het scoutinggebouw. Vandaag werd deze onthuld door wethouder Harrie van Dijk en voorzitter van de Jan Baloys, Maarten Clement. De afbeelding laat de samenwerking zien tussen de leden van de scouting in San Marcos en Stiphout. 

Helmondse steun aan San Marcos

“Al meer dan 40 jaar steunen vrienden en sponsoren van Stichting Helmond San Marcos de bewoners van San Marcos, een gemeente van rond de 30.000 inwoners in Nicaragua. De stichting wil inwoners van Helmond bewuster te maken van de grote verschillen in leefomstandigheden. Dit doen ze met inzet van het mobiel inleefatelier, een storyteller en het organiseren van tentoonstellingen”, vertelt vrijwilliger Charles de Theije. “Ondanks dat het onrustig is in het Zuid-Amerikaanse land, blijft onze stichting projecten en doelen steunen. Ruim 15 jaar geleden is ook de samenwerking ontstaan tussen de gemeente Helmond en de stichting. Een pool van experts van de gemeente ondersteunen de stichting. Ook tijdens werkbezoeken en activiteiten in Helmond vertegenwoordigen deze medewerkers samen met onze vrijwilligers de Stedenband tussen Helmond en San Marcos.

Global Goals

In 2015 is door de Verenigde Naties een soort takenlijst voor de planeet gemaakt. In deze lijst staan 17 Global Goals, doelstellingen die voor 2030 een eind moet maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. De stichting ondersteunt alle Goals, maar heeft er 5 uitgekozen als speerpunt:

1  Geen armoede
4  Goed onderwijs
6  Schoonwater en sanitair
8  Eerlijk werk en economische groei
13 Klimaatactie

Het stripverhaal De planeet en de 17 doelen , geschreven door Margreet de Heer, legt de Global Goals op een eenvoudige wijze uit.

Foto’s: Mario van Dinther

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Helene Ermens - Redactie

Helene Ermens - Redactie DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *