• scouts

Zo’n 120 scouts van diverse Helmondse scoutingverenigingen zijn zaterdag 6 november druk bezig geweest tijdens de landelijke jaarlijkse Natuurwerkdag van het IVN. De Helmondse scouts hebben zich in de Stiphoutse bossen flink uitgeleefd.

Vorig jaar werd de Natuurwerkdag afgelast wegens de coronamaatregelen, maar zoals IVN aangeeft: de natuur staat niet stil. In de Stiphoutse Bossen liggen aan de oostkant vijf vennen die sinds 2016 zijn geadopteerd door de Scoutinggroepen van Jan Baloys, Leonardus en Paulus. Ieder jaar komen zij hier naartoe om zaailingen van bomen uit te plukken en daardoor de heide open te houden. Er stonden rond de vennen heel veel nieuwe dennetjes en jonge berken. Deze moesten snel worden uitgeplukt om te voorkomen dat er bos gaat ontstaan.

In groepjes zijn de scouts naar de bossen gegaan en werden voor hun harde werken dan ook beloond. In de pauze kregen ze nog een leuke les van natuurgids Anne Regts over waarom het belangrijk is dat de bomen niet zo dicht bij de vennen groeien. Hij toonde de kinderen enkele diertjes die er belang bij hebben dat er water in de vennen blijft staan: watersalamanders en alpenwatersalamanders. Bijzondere paddenstoelen werden ook gezocht en vastgelegd.  Zo ontdekte Anne paddenstoelen die hij nog niet eerder had gezien in dit stukje bos.

Dit was de zesde keer dat de oevers van de vennen opgeschoond werden. Meer dan 1000 boompjes, vooral berken en grove den zijn door de jeugd en de vrijwilligers verwijderd. De leiding van de gidsen van scouting Leonardus had speciale insignes gemaakt voor een drietal meisjes dat al voor de vijfde keer deelnam aan deze actie.

Met dank aan IVN Anne Regts.

Foto’s IVN Anne Regts; foto’s DitisHelmond Anja Donkers.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Anja Donkers - Redactie

Anja Donkers DitisHelmond Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *