Selamat Datang op het feest 60 jaar Molukkers in Helmond
In juni nog een intieme herdenkingsviering en afgelopen zaterdag een uitbundig feest in de ‘Molukse’ wijk. Een feest ter gelegenheid van 60 jaar Molukkers in Helmond, georganiseerd door de Molukse gemeenschap voor de héle Helmondse gemeenschap; Selamat Datang voor iedereen.
Zestig jaar geleden kwamen de eerste Molukkers in Helmond terecht; Ongeveer dertig militairen van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) (en hun gezinnen). “In juni was onze herdenkingsviering een intiem samenkomen van de Molukse gemeenschap om samen stil te staan bij hoe de eerste generatie de komst naar Nederland en naar Helmond heeft ervaren. Dit feest is er juist om de jongere generaties, maar ook mensen zonder een Molukse achtergrond laagdrempelig kennis te laten maken de Molukse cultuur”, zegt Noël Silalahi, voorzitter van Stichting Ain ni Ain.
Lees ook: Herdenkingsdag 60 jaar Molukkers in Helmond
Generatie op generatie
Veel Molukkers vertrokken in de loop der jaren uit de Molukse woonwijk, maar ook uit Helmond. “Noël schat dat er nu nog zo’n dertien Molukse gezinnen in de stad wonen. “De eerste en tweede generatie zijn goed op elkaar zijn ingespeeld. Bij de jongere generaties wordt vaak opgemerkt dat de binding met de Molukse cultuur weleens ontbreekt. Uiteraard ken je elkaar wel, maar je Molukse achtergrond minder. Door (er)kennen en waarderen van de gewoontes van de Molukkers kun je daardoor beter onze cultuur uitdragen. Je moet met jezelf beginnen om ergens naar toe te kunnen.”
Repatriëring
Op 27 december 1949 erkende Nederland de onafhankelijkheid van Indonesië. Aan de Nederlandse aanwezigheid daar kwam vervolgens een eind. Traditie was dat lokale militairen van het KNIL na beëindiging van hun diensttijd terug konden naar hun gebied van afkomst. De Indonesische regering eiste echter dat deze militairen de Indonesische nationaliteit aannemen. Dan pas mochten ze terug naar de Molukken. Veel militairen weigerden dat.
Permanent
De Nederlandse regering besloot daarop de ongeveer 4.000 Molukse KNIL-soldaten die eigenlijk naar de Molukken terug wilden, op te laten gaan in het Nederlandse leger. Ze kregen vervolgens het dienstbevel zich met hun circa 8500 familieleden naar Nederland te laten verschepen. Daar aangekomen werden ze uit de militaire dienst ontslagen en tijdelijk opgevangen in barakkenkampen. Met de gedachte dat de terugkeerproblemen over een tijdje zouden zijn opgelost. Wat echter niet gebeurde.
‘Molukse wijk‘
Na de komst van de gezinnen stond een gedeelte van de wijk Helmond-Oost bekend als de ‘Molukse wijk”. “Op een gegeven moment kregen we zelfs een gemeenschapsplek in een oude school die leeg stond. Deze moest helaas wijken voor nieuwe gebouwen. Een droom van mij is om hier in Helmond weer een eigen gemeenschapsplek terug te krijgen”, hoopt Noël.
Foto’s: Petra van Duppen
Meer foto’s van deze dag vind je op de Facebookpagina van Dit is Helmond.
Tip de redactie
Ditishelmond.nl
Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in jouw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00