Sofia Shilova Oekraïense kunstenares met emoties

Sinds vorige week is er een ontmoetingsplaats geopend voor Oekraïense mensen en kinderen op de Nachtegaallaan in het voormalige Knippenbergcollege.

De opening werd verricht door burgemeester Blanksma, die in haar toespraak vertelde dat deze opvang een goed initiatief was. Als wijkreporter maakte ik daar kennis met enkele mensen die daar verbleven: één ervan was Sofia Shilova. Zij had een muurschildering gemaakt die mij erg aansprak. Daar wilde ik wel meer van weten. Ik ontmoette haar begeleider Cor Verbakel en we spraken af een keer te gaan kijken in het WALHALLAB aan de Kasteel Traverse, waar Sofia een ruimte voor haar atelier heeft.

Vandaag, 10 maart, had ik een afspraak met Sofia. Bij aankomst werd ik ontvangen door Marije Oosterhof (de projectleider), Regina (Meester in opleiding), Sofia en Cor. Daarvan maakte ik het volgende verslag.

Sofia Shilova werd geboren in 2001 in Charkiv/Charkov in Oekraïne. Op 15 maart (2023) woont zij precies 1 jaar in Nederland. In dat jaar heeft zij beslist niet stil gezeten, want ze zit vol plannen en wil die ook echt uitvoeren. Ze werkt graag met kinderen, maar ook veel met volwassenen uit Oekraïne. Sofia is iemand die weet wat ze wil en waar ze mee bezig is. Ook wat onderwijs betreft. Ze heeft online les bij een universiteit in Oekraïne. Zelf geeft ze ook weer online lessen aan de kinderen uit Oekraïne, om ze minder aan de oorlog te laten denken op die momenten. Ook geeft zij in het Knippenbergcollege les aan de kinderen. Ze studeerde de tatoeagekunsten, omdat ze misschien zelf een studio wil beginnen. Haar drie standpunten zijn: kunst maken, lesgeven en studeren. Op het moment dat ze in haar atelier aanwezig is met haar schilderkunsten is er maar één belangrijk feit dat telt: haar emoties bepalen wat ze doet en dat is goed te zien aan sommige schilderijen van de oorlog. Deze zijn zo waarheidsgetrouw en hard dat er bij zijn die beter niet gezien kunnen worden door jonge kinderen. Over haar schilderijen kan ik duidelijk zijn; ze zijn vol emoties gemaakt en enkelen ook met een glimlach . Bijvoorbeeld het Oekraïense alfabet met vrolijke kleuren en figuren. Daar staat weer pal tegenover het schilderij op het moment dat de oorlog uitbrak. Daar ligt een echtpaar in bed te slapen terwijl de oorlog boven in de lucht begint met bombardementen. Een inwoonster die ten einde raad een tank probeert tegen te houden is een ander werk van de laatste tijd. Het zijn schilderijen met een thema. Wanneer Sofia hier over vertelt maakt dit bij iedereen wel emoties los. Wie Sofia’s werk zelf wil bekijken kan dit op 4 en 5 mei doen. Dan is er een grote expositie in het WALHALLAB,  maar houd vooral de mediakanalen in de gaten. Er zal veel aandacht aan worden besteed…

 

Verslag Fotografie: Hans Choufoer .

Speciale dank aan Sofia Shilova en Cor. V

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Hans Choufoer - Wijkreporter bij DitisHelmond. Geboren in Leiden. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk en zijn elke dag op pad in de wijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *