Spetterende acties bij open NK Taekwondo toernooi

Spetterende acties bij open NK Taekwondo toernooi, georganiseerd door grootmeester Willy van de Mortel, groot succes.

Dit jaar was het in het Fletcher Welness ook weer een drukte van belang. Ruim 780 deelnemers uit 18 landen deden er aan mee en ook de Europese top was weer aanwezig. Landen zoals Ierland, Frankrijk en Oekraïne waren volop aanwezig. En als je dit nog nooit hebt mee gemaakt weet je niet wat je ziet en wat je overkomt. Bijvoorbeeld de aanwezige discipline. Alles gaat volgens een strak programma en je kijkt met ontzag naar de kleding. Alle sporters liepen in een mooi pak en tot in de puntjes verzorgd. Diverse kleuren van blauw, wit en rood tot groen, zwart en geel. De scheidsrechters liepen ook allemaal in een mooi tenue en aan de speldjes op de revers kon men zien wat voor een rang deze scheidsrechters hadden. En de tribune? Die zat afgeladen vol met ouders en kinderen, supporters en andere familieleden.

Beneden in de hal waren er plekken gemaakt waar de sporters even konden sparren om zich op te warmen. De leeftijd was ook heel verschillend. Van jong tot iets ouder. En hier en daar werd er ook gebruik gemaakt van deze plaatsen. Je moet het een keer mee gemaakt hebben, want de wedstrijdvelden waren ook heel verzorgd en behalve de wedstrijdtafels en de scheidsrechter op het veld zat er ook op elke hoek een scheidsrechter met een rode en blauwe vlag, die waarschijnlijk de fouten aangaven.

En dan zal ik het maar niet over de kreten hebben die er geroepen werden. Ik liep langs de velden en bleef af en toe even staan achter de tafels. Aan de scheidsrechters op het wedstrijdveld kon je zien wie er gewonnen had. Dan hield de scheidsrechter de arm omhoog van de winnaar of winnares. Tijdens de wedstrijden verbaasde het mij hoe hard er geschopt en geslagen werd. En wat ik vooral indrukwekkend vond waren de trappen met de benen die soms naast het gezicht van de tegenstander eindigden. Maar ook tijdens de draaibewegingen gingen de voeten erg hoog.

De sporters waren wel goed beschermd maar af en toe klapte er toch een sporter dubbel en ging naar de vlakte. Uiteraard waren er ruim voldoende mensen van de EHBO aanwezig. Wat ook erg indrukwekkend was, waren de sporters die met andere sporters in gesprek raakten ook al kwamen ze uit verschillende landen.  Er ontstonden verstandhoudingen en ook hier waren vriendelijkheid, het respect en de beleefdheid het belangrijkste. Af en toe werden er sporters gehuldigd die al klaar waren met hun wedstrijden en graag nog wat foto’s maakten op het erepodium.

Het was een sportieve middag met vriendelijke sporters en dat was te zien aan de grootmeester Willy van de Mortel die met iedereen een praatje maakte en zelfs wethouder Harrie van Dijk een rondje liep door de hal. Het is dus niet verwonderlijk dat de eerstvolgende kampioenschappen waarschijnlijk weer in Helmond zullen plaatsvinden.

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Met speciale dank aan Ellen ter Burg-Martens en grootmeester van de Mortel

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Redacteur - Foto-journalist bij DitisHelmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.