Stadstuin Helmond is beslist geen vorm van een standaard moestuin, al werd dat door sommige bezoekers gedacht. Het is een professionele aanpak van kweken van groenten en gebaseerd op een volledig duurzame, ecologische teelt. DitisHelmond ging vandaag een kijkje nemen bij de open tuindag. Een verslag van onze wijkreporter.

Twee organisaties onder één dak

De Stadstuin is in 2012 op Suytkade opgericht door Nicole van de Rijt. Met als doel ervoor te zorgen dat iedereen de mogelijkheid krijgt om ecologisch geteelde groenten te kopen. Daarnaast probeert de Stadstuin ook oude groenterassen terug onder de aandacht te brengen. Als gevolg van de start van nieuwbouw verhuisde de Stadstuin in 2021 naar de huidige locatie.

Vervolgens is in 2021 de Stichting Vrienden Stadstuin Helmond opgericht door Jack Kloft en Denice Verkooijen. Deze houdt zich bezig met de sociale kant van de organisatie. Denk hierbij aan het infocentrum met buurthuisfunctie. Of het project ‘Moestuin aan tafel’. En het verstrekken van groentepakketjes aan mensen die het minder hebben. Ook geven zij voorlichting, lezingen, workshops en educatie over voeding.

Open dag

Vandaag was niet alleen te zien wat daar allemaal groeit en bloeit. Op het gezellige terras kun je prima zitten met een kop koffie of thee. Ook de cake die daarbij hoort, is niet te versmaden. Het was prachtig weer, dus buiten zitten was geen straf. Bij minder goed weer kan men ook binnen plaatsnemen. Regelmatig kan men er ook zelfgemaakte soep eten. Zoals tijdens deze open dag, de heerlijke kop verse aspergesoep smaakte me goed. Ter verfraaiing staat een varkentje in een kruiwagen het terrein in de gaten te houden en iets verderop staat een ooievaar te vissen in een kleine vijver.

Natuurvoedingswinkel

In het winkeltje zijn naast seizoengroenten onder andere eieren, eigengemaakte jam en siroop, kruiden en zalven te vinden. Bovendien zijn er zelfgekweekte groentestekjes te koop voor de liefhebbers met een eigen moestuin. Door Stichting Vrienden Stadstuin Helmond is samenwerking gezocht met Leergeld Helmond. Voor mensen met een laag inkomen en met een inkomensverklaring van de gemeente Helmond is er een pasje te krijgen, de zogenoemde Puur & Zuiver Voeding Pas. Daarmee krijgt men korting op diensten en producten.

Rondleiding

Na de introductie volgde een rondleiding door Nicole en ik was verbaasd over het grootte van de tuin. Vanaf het terras kom je eerst in de ruimte van de Kidsclub. Hier kunnen kinderen tegen een kleine bijdrage twaalf keer per jaar meedoen aan creatieve activiteiten rondom natuur en koken.

Vervolgens kom je terecht op het grondgebied van de dieren. Over het terrein lopen veel kippen met kuikentjes, eenden, ganzen en om de muizen te verjagen ook een mooie rode kat. Daarnaast lopen er nog wat hanen die je kraaiend begroeten. Ook de kruidentuin is iets om jaloers op te worden. Als men verder doorloopt, kom je eerst langs grote en kleine kassen. Ten slotte was de ‘akker’ te bewonderen. Een onverwacht groot veld met alle seizoengewassen in keurige rijtjes opgesteld.

Van Moestuin naar Tafel

Beide organisaties zetten zich volop in voor de bevordering van welzijn en gezondheid van mensen die het minder goed hebben. Zo is er bijvoorbeeld sinds januari 2023 elke vrijdag het project ‘Van moestuin naar tafel’. Dan kan men genieten van een lekkere en gezonde maaltijd gemaakt met producten van de Stadstuin. Bovendien op culinaire wijze gekookt in de keuken van de Stadstuin zelf.

Kortom, een bezoekje aan deze bijzondere plek aan de Meanderlaan 6 is beslist de moeite waard. Zowel de winkel als het terras zijn door de week op gezette tijden geopend. Daarnaast is er op elke derde zondag van de maand een open dag van 13.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis. Meer informatie over openingstijden en activiteiten vind je op de site van Stadstuin Helmond.

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Hans Choufoer - Wijkreporter bij DitisHelmond. Geboren in Leiden. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk en zijn elke dag op pad in de wijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *