Stadstuin introduceert Puur en Zuiver voeding pas

Al jaren verzorgt de Stadstuin Helmond groenten voor mensen met een laag inkomen. Men merkt echter dat de drempel voor veel mensen vrij hoog ligt om een groentetas aan te vragen. Daarom introduceert de Stadstuin de Puur & Zuiver voeding pas voor mensen met een inkomensverklaring.

“Sommige mensen schamen zich om een groentetas aan te vragen”, zeggen Denice Verkooijen en Nicole van de Rijt van de Stadstuin. “Anderen weten niet goed wat ze allemaal met groenten kunnen doen. De een houdt meer van gemakkelijk en haalt het liever dicht bij huis. Het zijn allemaal redenen die wij begrijpen. Maar toch proberen wij mensen te bereiken die graag gezonde en betaalbare  groenten willen eten. Tegelijkertijd willen we meer zichtbaar worden voor de Helmonder.”

Voedingspas

Daarom is men bij de Stadstuin gaan zoeken naar een oplossing. “We hebben nagedacht hoe we het mensen gemakkelijker kunnen maken. Op basis van onder meer feedback van derden hebben we uiteindelijk de Puur & Zuiver voeding pas geïntroduceerd”, aldus Verkooijen. “Deze pas is speciaal voor mensen met een inkomensverklaring van de gemeente Helmond. Met dit project hopen we nóg meer mensen met een laag inkomen te kunnen helpen. Want met gebruik van de pas krijg je namelijk korting op diverse producten en diensten. Denk bijvoorbeeld aan cursussen en workshops of 65 tot 75 procent korting op ecologisch geteelde seizoensgroenten van onze eigen akker. Je kunt dan elke week je eigen groenten samenstellen. En mocht je even geen behoefte hebben aan groenten, dan is dat ook prima.”

Project Moestuin Naar Tafel

Iedere vrijdagavond kun je bij de Stadstuin aanschuiven voor een gezellig 3-gangen menu, vertelt Verkooijen. “Dat kan in onze knusse blokhut, of lekker buiten tussen de planten bij lekker weer. De menu’s hebben verschillende thema’s. We maken alles culinair en ambachtelijk, met zoveel mogelijk groenten uit onze eigen tuin. Her en der hebben we ook vegetarische menu’s. En één keer per kwartaal zelfs veganistische. Door de betalende gasten die bij ons komen eten, zijn wij in staat om kortingen te geven.”

Kidsclub Lichtwezens

Onder de noemer ‘Kidsclub Lichtwezens’ kunnen kinderen van 5 tot 13 jaar deelnemen aan leerzame activiteiten die hen meenemen door heel de tuin. Verkooijen: “Elke eerste woensdag van de maand is er een activiteit met als doel de kwaliteiten van een kind te ontdekken, te bevorderen en te ontwikkelen. Dat doen we door middel van deze leerzame en uitdagende activiteiten. Elke activiteit van de Kidsclub heeft zowel een creatieve als educatieve insteek. Daarbij leggen we altijd een link naar de natuur, gezond voedsel kweken en bereiden, de dieren in de tuin of sociale omgang met elkaar. Ook word je gratis lid van de ‘Zadenbieb’ en word je continu op de hoogte gehouden door middel van een nieuwsbrief.”

Hoe werkt het?

Ben je in het bezit van een inkomensverklaring van de Gemeente Helmond, dan kun je bij de Stadstuin de Puur & Zuiver voeding pas aanvragen via een formulier dat je vindt op www.stadstuinhelmond.nl, de website van de stichting. Heb je het formulier ingevuld en is je aanvraag binnen, dan plant de organisatie een afspraak met jou in om het pasje af te halen. Met de pas kun je ook  diverse andere projecten activeren.

 Mooie hartverwarmende ervaringen: 

“Ook maken we mooie dingen mee”, zegt Nicole van de Rijt. “Regelmatig komen hier mensen met een lager inkomen en dan vertellen we over ons project ‘Moestuin naar tafel’. In eerste instantie wijzen ze het af. Maar als ze een keer meedoen aan de ‘Mini Moestuin Maaltijd’, dan hoor je ze zeggen: ‘Oh, dit is écht lekker! En zo knus allemaal!’. Het geeft mensen het gevoel dat ze er weer bij horen en dat ze samen met hun partner weer een avondje uit kunnen. Even echt samen en alle zorgen kunnen vergeten. Van zo’n verhaal krijg je toch kippenvel! Dat maakt het ook zo leuk en dankbaar om dit werk te doen. En het laat ons zien dat we ook echt góed werk doen.”

Waar?

De Stadstuin Helmond vind je aan de Meanderlaan 6 in Helmond Brouwhuis, 100 meter voor het crematorium. Je kunt natuurlijk ook eerst een kijkje nemen op de website www.stadstuinhelmond.nl. 

[Foto’s: Nicole van de Rijt en Denice Verkooijen]
Puur & Zuiver Voedingspas Stadstuin

Puur & Zuiver Voedingspas Stadstuin

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *