
Stedelijk Helmonds Concertkoor; even terug naar de glorietijd
Oud-leden van het Stedelijk Helmonds Concertkoor en projectzangers gaven 14 december tijdens een reünieconcert een terugblik op het bijna 40-jarig bestaan van dit bekende klassieke jeugd- en mannenkoor. De Trudokerk in Stiphout zat vol luisteraars die zich weer even terug waanden in de glorietijd van het ‘SHC’.
Onder leiding van dirigent Ton Slegers en samen met organist René van de Laar, sopraansoliste Mariana Pimenta en een strijkersensemble kreeg de luisteraar een terugblik op het repertoire van het Stedelijk Helmonds Concertkoor (SHC). De terugblik was duidelijk niet alleen voor de oud-leden. Het concert trok luisteraars die zich de glorietijd van het SHC en de gezongen muziekstukken nog goed konden herinneren. En met alle liefde de meeste bekende zangstukken weer eens terug wilden horen.
Onder andere Suscipe Sancta Trinitas, Laudate Pueri en de Missa Brevis Sancti Joannis de Deo van Haydn, Ave Verum van Mozart en Wohl mir das ich Jesum habe van Bach klonken het publiek als vanouds in de oren. Na het concert was het tijd voor de reünie in De Smed in Stiphout, waar herinneringen werden opgehaald en uiteraard volop werd gezongen. Met de oorspronkelijke pianist van het SHC, René van de Laar, achter de piano.
Kinderkoor
De parochie St. Lambertus vroeg in 1959 aan Roland de Kroon, toen slechts zeventien jaar oud, een kinderkoor te op te richten voor het verzorgen van de nachtmis. Het gemengde kinderkoor met sopranen, mezzosopranen en alten bestond uit jongens en meisjes van tien tot zeventien jaar. Dit koor vormde de basis voor het Stedelijk Helmonds Kinderkoor, wat later weer het Stedelijk Helmonds Concertkoor (SHC) werd.
Drie repetities per week, op maandag – woensdag – donderdag, zorgden voor een hoog niveau. Tientallen uitvoeringen per jaar, medewerking aan grote (opera)producties en internationale concertreizen naar onder andere Duitsland, Zwitserland, voormalig Joegoslavië en Bulgarije gaf het koor een bijna professionele status. Men vergeleek het SHC met de Wiener Sängerknaben en de kinderkoren van Westminster Abbey en Kings College. In 1980 werd het koor uitgebreid met volwassen tenoren en bassen. In 1991 besloot De Kroon om weer alleen door te gaan met het jeugdkoor.
Naast repetities en optredens waren er ook andere activiteiten zoals een feestavond, een jaarlijkse feestdag met oriëntatietochten en het voordragen
van sketches. Met carnaval was het vier dagen feest en werd het repetitielokaal versierd als een Hoftempel waarbij het kinderkoor de G-Sleuteltjes met de Prins en Prinses de scepter zwaaiden. Ondanks de vele optredens liep het ledental erg terug. De tijd veranderde en de jeugd kreeg andere interesses. Dit leidde tot de opheffing in 1997.
Roland de Kroon
Het concert was eveneens een muzikale ode aan dirigent Roland de Kroon (1942-2020). Het kinderkoor bestond al een tijdje voordat het in 1959 een stichting werd. Bijzonder was dat De Kroon het voor elkaar had gekregen om als dirigent in dienst te komen van de gemeente Helmond. Wat verschillende keren voor verwarring zorgde wanneer de lijst met gemeenteambtenaren weer werd opgeschoond. “Wie is die meneer die hier op de loonlijst staat?”, werd dan verbaasd gereageerd.
Geboren in Helmond in een kinderrijk gezin liet De Kroon al vroeg zijn interesse in muziek zien. Hij begon op 17-jarige leeftijd met het kinderkoor in de St. Lambertuskerk. Na de middelbare school studeerde hij muziekpedagogie en koor- en orkestdirectie aan het Brabants Conservatorium in Tilburg. Na de opheffing van het koor bleef Roland de Kroon actief in de muziek en het verenigingsleven. In 2020 overleed De Kroon op 77-jarige leeftijd.
Als dirigent van het SHC bracht hij veel jongeren de liefde voor klassieke muziek bij. Niet voor niets gingen veel leden naar het conservatorium. Na zijn dood bleek dat hij zijn gehele vermogen naliet aan minderbedeelde jongeren in zijn woonplaats Bakel. “Ter bevordering van de geestelijke en/of sociaal-maatschappelijke ontwikkeling of talenten van kinderen en jongeren uit minimagezinnen ten aanzien van studie, sport/spel, muziek, theater of kunst”, staat in de oprichtingsakte van het Roland de Kroon Fonds.
Foto’s: Hélène Ermens / StedelijkHelmondsConcertkoor.nl / Albert van de Meerakker
Bronnen: Goednieuwssite.org en StedelijkHelmondsConcertkoor.nl
Tip de redactie
Ditishelmond.nl
Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00