Steeds meer nepagenten lichten ouderen op met babbeltruc

Politie Helmond roept mensen op om kwetsbare ouderen te beschermen tegen nepagenten. Steeds meer oplichters proberen ouderen ervan te overtuigen dat ze van de politie zijn en de beste intenties hebben. Het doel van deze ontmoetingen – ook wel babbeltrucs genoemd – is echter om senioren van hun waardevolle bezittingen te beroven. De afgelopen twee maanden zag de politie een forse stijging van deze oplichterstruc.

Volgens de Helmondse politie steeg het aantal meldingen van babbeltrucs fors. Niet alleen de politie maakt zich zorgen, want het Openbaar Ministerie (OM) stelt dat er wat moet gebeuren. Vrijwel dagelijks doen oplichters zich voor als politieman of -vrouw. In januari 2024 kwamen er in Oost-Brabant vijf meldingen binnen, terwijl dat aantal in mei dit jaar steeg naar 109 meldingen .

In 81 procent van de meldingen had het beoogde slachtoffer tijdig door dat deze nepagenten uit waren op waardevolle spullen of geld. Helaas was in 1 op de 5 gevallen wel sprake van een geslaagde babbeltruc. De slachtoffers zijn meestal oudere mensen met een gemiddelde leeftijd van 78 jaar.

Naam politie misbruiken
Het OM en de politie in Oost-Brabant roepen mensen op om extra alert te zijn en kwetsbare mensen te beschermen. “Meld verdachte situaties direct. Deel de preventietips met je ouders, grootouders of andere mensen waarvan je weet dat ze kwetsbaar(der) kunnen zijn voor deze criminelen die de naam van de politie misbruiken”, laat een woordvoerder van de politie weten.

In veel gevallen komt een oplichter aan de deur en draagt hij of zij soms een politie-uniform. De boodschap is dat er in de omgeving veel inbraken zijn en dat de politie graag helpt. Het voorstel is om alle waardevolle spullen aan de nepagent te overhandigen, zodat hij deze veilig in de kluis op het politiebureau kan opbergen. Wat kwetsbare en goedgelovige slachtoffers niet weten, is dat hun geliefde spulletjes regelrecht naar de dieven gaan.

Tips
De politie adviseert om altijd naar het identiteitsbewijs van een (verdachte) agent te vragen. Mocht je het niet vertrouwen, bel dan 112 en vraag om hulp. Als er telefonisch om spullen wordt gevraagd, hang dan direct op.

Bron: Facebook politie Helmond

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Frank van de Ven

Redacteur en verslaggever van Dit Is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *