Wa Vinde Gaai? Wel of geen kinderfatbike voor Kerst?
Het team van Dit is Helmond TV ging de straat op en vroeg winkelend Helmond of er een fatbike in de schoen of onder de kerstboom komt. In het nieuwe tv-item ‘Wa Vinde Gaai?’ komt de mening van de Helmonder aan bod. Dit keer staat dus de fatbike centraal. Sinds kort biedt de omstreden fabrikant Ouxi namelijk een zogenaamde kinderfatbike aan. Een leuke cadeautip?
De eerste reacties in Helmond op de komst van een kinderfatbike zijn vooralsnog niet erg enthousiast. Sterker nog: de vraag of een fatbike een mooi presentje is, werd niet erg positief ontvangen. Soms lokte de vraag zelfs heftige emoties op. Veel mensen die voor de camera verschenen waren op zijn zachtst gezegd ‘geen fan’ van dit voertuig.
Sinds kort trekt het tv-team van Dit is Helmond de stad in om Helmonders prangende vragen voor te schotelen. We willen weten wat jij van bepaalde thema’s vindt of op z’n Hellemons gezegd: ‘Wa Vinde Gaai?’ In een vorige editie vroegen we hoe men in Helmond dacht over een algemeen vuurwerkverbod. Dat leverde knallende discussies op. Onder meer in de YouTube comments ging het los en blijkt dat dit thema erg leeft in de stad.
Foto: Dit is Helmond
Tip de redactie
Ditishelmond.nl
Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00
Afgelopen commissievergadering bracht Mi Hellemonders dit in :
Verkeersveiligheid in Helmond – Visie van Mi Hellemonders
Helmond groeit en het verkeer neemt toe, wat leidt tot nieuwe uitdagingen op het gebied van verkeersveiligheid. Het huidige verkeersveiligheidsplan stamt uit 2005 en sluit niet meer aan bij de huidige situatie. Met het nieuwe Verkeersveiligheidsplan Helmond wordt gestreefd naar een veiliger verkeer voor iedereen. Mi Hellemonders wil met dit plan specifiek “de veiligheid rondom scholen verbeteren”, gericht inspelen op risicovolle situaties, en nieuwe verkeersuitdagingen zoals de opkomst van fatbikes aanpakken.
Onze kernpunten:
Veiligheid rondom scholen
Voor Mi Hellemonders is de veiligheid van kinderen en jongeren topprioriteit. Wij willen dat de directe omgeving van scholen extra aandacht krijgt, zodat kinderen veilig van en naar school kunnen gaan.
Hiervoor hebben wij in juli 2022 de motie “Maatregelen verkeersveiligheid rondom scholen prioriteit geven” ingediend. Deze motie vraagt om gerichte maatregelen, zoals lagere snelheidslimieten, betere oversteekplaatsen, en duidelijke signalering rondom scholen.
De opkomst van fatbikes en snelle e-bikes leidt tot nieuwe verkeerssituaties die vaak onveilig zijn, vooral in drukke en smalle straten. Deze voertuigen bereiken hoge snelheden en worden vaak gebruikt zonder helm of kennis van verkeersregels, wat leidt tot een verhoogd risico voor zowel de bestuurders zelf als andere weggebruikers
De situatie wordt urgenter nu fabrikanten zoals Ouxi kinderversies van de fatbike op de markt brengen, specifiek gericht op kinderen tussen 10 en 14 jaar. Veilig Verkeer Nederland heeft al alarm geslagen over de veiligheidsrisico’s van deze “mini-fatbikes.” De kinderfatbike, zoals de Cooryda C80 Pro Mini, lijkt op een gewone fatbike met een motor van 250 watt en een maximumsnelheid van 25 km/u.
Mi Hellemonders pleit voor gerichte maatregelen, zoals snelheidslimieten voor deze voertuigen in woonwijken en rond scholen, en duidelijke regels en handhaving om het veilig gebruik van fatbikes en e-bikes te bevorderen.
Mi Hellemonders steunt een “risicosituatie-gericht” beleid. Dit betekent dat we proactief willen inspelen op locaties met een hoog risico, op basis van data en meldingen.
Door de focus te leggen op plekken waar de kans op ongelukken het grootst is, kunnen we gerichte verbeteringen doorvoeren en sneller resultaten behalen.
Mi Hellemonders erkent het belang van samenwerking met andere partijen, zoals de politie en lokale organisaties, om verkeersveiligheid te verbeteren.
Hoewel de motie “Geen ruimte voor asociaal gedrag in het verkeer” afkomstig is van de VVD Helmond, Helder Helmond en het CDA, steunen wij de doelstelling om asociaal rijgedrag tegen te gaan. Wij zien handhaving als essentieel om veilig gedrag op de weg te stimuleren.
Onze Visie
Mi Hellemonders staat voor een Helmond waar iedereen zich veilig voelt in het verkeer, vooral de meest kwetsbaren zoals kinderen en ouderen. Met deze visie vragen we de gemeenteraad om:
Prioriteit te geven aan veiligheid rondom scholen: Door gerichte maatregelen te nemen, kunnen we kinderen veilig van en naar school laten gaan.
Strenge regulering van fatbikes en kinderfatbikes:
Door snelheidslimieten, voorlichting en handhaving zorgen we ervoor dat deze nieuwe vervoersmiddelen veilig worden gebruikt.
Een risicogerichte aanpak te hanteren: Door op basis van data en feiten te werken, kunnen we snel inspelen op de meest risicovolle situaties in de stad.
Asociaal rijgedrag tegen te gaan: Helmond moet een stad zijn waar respectvol rijgedrag de norm is. Strikte handhaving en bewustwording zijn hierbij essentieel.
Conclusie
Mi Hellemonders pleit voor een verkeersveiligheidsbeleid dat gericht is op preventie, data-analyse, en samenwerking, met speciale aandacht voor kinderen en kwetsbare verkeersdeelnemers. Wij roepen de gemeenteraad op om dit plan te steunen en samen te werken aan een veilig Helmond voor iedereen, waarbij we ook inspelen op nieuwe verkeersontwikkelingen zoals fatbikes en e-bikes.
Niks mis met een fatbike, technische gezien één van de betere betaalbare E-Bikes.
Handhaven en niet verbieden, fatbike opgevoerd direct in beslag nemen en vernietigen en 1000,- boete.
Minimum leeftijd van 12 jaar en onder de 18 zonder medepassagier.
De heksenjacht van de media en onze “bezorgde” artsen en specialisten moet maar eens stoppen. Het is een E-Bike met dikke banden niet meer en niet minder.
De Fatbike is een van de veiligste electrische fietsen op de markt voor de bestuurder. Laag bij de grond, veel massa, goed contact met de vloer.
Om die categorie nu een helm op te dwingen is dus best wel raar en komt waarschijnlijk meer van de babyboom onderbuik. o findustry lobbygroep.
Opvoeren, verkeersregels volgen etc kunnen gewoon aangepakt worden met bestaande wetgeving.
Het is lekkere clickbait zo een term en lekker om bij het koffiezetapparaat over the hebben maar met verkeersveiligheid heeft het natuurlijk niks te maken om zo een kleine doelgroep aan te pakken. het is alleen wel triest dat dit onderwerp zo groot is geworden,.
Dat men in Nederland uberhaubt een mening heeft over een type fiets is al vrij bizar.