Op tennis-, hockey- of computerkamp, of gewoon meedoen met de jeugdvakantieweek. Kinderen en jongeren kunnen op heel veel manieren hun zomervakantie doorbrengen. Het Annatheater in Helmond biedt jongeren toneelspel om hun talenten te ontwikkelen. “Je leert ook een heleboel”, zegt drijvende kracht Lavinia Germano. 

Al achttien jaar bestaat de jeugdtheaterschool. De afgelopen dagen volgden negentien kinderen en jongeren toneellessen. Ze werkten toe naar een grande finale, een avondvoorstelling voor familie en vrienden: ‘Ali baba en de zestien riddsters’.

 Drie jongens zijn Ali Baba

“Een riddster is een meidenridder”, verduidelijkt Charlotte Custers (8) uit Helmond de naam van het toneelstuk. “Alle zestien meisjes hier zijn riddster. De drie jongens zijn Ali Baba.” De vergelijking met het sprookje uit duizend-en-één-nacht van Ali Baba en de veertig rovers dringt zich op, maar die is toch niet echt te maken. Want de grot van Ali Baba is in het stuk vervangen door een kasteelruïne. En de riddsters rijden rond op moderne fietsen. Vrijheid, blijheid, dus. Charlotte doet voor de eerste keer mee aan een toneelstuk. “Ik vind het simpel en leuk”, vertelt ze op haar gemak. “Thuis speel ik vaak rollenspellen met papa en mama, en dit lijkt erop.”

Fantasie gebruiken

“Op het toneel kun je van alles beleven. Je fantasie gebruiken om in allerlei spannende, gekke en onverwachte situaties terecht te komen”. Lavinia Germano is de drijvende kracht achter het Annatheater. Zelf geeft ze als professioneel theaterdocent les aan de kinderen. “Het is niet alleen ontzettend leuk om toneel te spelen, je leert ook een heleboel. In de acteerlessen werk je aan je houding, stem en verbeelding. Je vermogen om samen te werken, te presenteren en je fantasie te gebruiken, worden verbreed.”

Charlotte speelt ‘meidenridder’ in Ali Baba en de zestien Riddsters.

Zelfvertrouwen

Bijna alle jeugdige deelnemers praten gemakkelijk en stralen zelfvertrouwen uit. “Dat horen we ook vaak terug van de ouders, dat de lessen goed zijn voor de sociale ontwikkeling voor de kinderen”, lacht Lavinia Germano. Lena van Heugten uit Helmond doet voor de derde keer mee met het toneelspel. “Ik heb best wel veel tekst, dus vanavond ben ik zenuwachtig.” Ze vindt het wel heel leuk om in de belangstelling te staan. “Ik dans ook en soms heb ik optredens in Het Speelhuis.”

Geen Goede Tijden, Slechte Tijden

Bart de Groot (15) is de meest ervaren speler van het stel. “Ik doe al mee sinds ik een jaar of acht was”, lacht de veteraan. Hij speelt een van de hoofdrollen en is tijdens de technische doorloop nadrukkelijk aanwezig. Hij is zelfverzekerd en komt zelf met suggesties hoe hij zijn rol kan invullen. Het is dan ook niet vreemd dat Bart precies weet wat hij later wil worden. “Ik ga na mijn middelbare school een acteursopleiding volgen.” Maar in ‘Goede Tijden, Slechte tijden’ zul je hem niet terugzien. Want, zo zegt hij: “Ik wil liever het theaterpodium op.”

Video volgt later.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Toon van de Wijk - Redactie

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *