Treurwilg bij Stadskantoor wordt toch gekapt

Het kappen van de treurwilg bij het Stadskantoor is onvermijdelijk geworden. Dat meldt de gemeente Helmond. Alle inspanningen ten spijt, concluderen burgemeester en wethouders dat het redden van de boom door verplaatsing te duur wordt. “De totale kosten – dus inclusief de sanering – zijn maatschappelijk niet verantwoord; mede in relatie tot de onzekerheid over de levensduur van de treurwilg”, schrijft het college.

De inwoners die destijds bezwaar hebben gemaakt tegen de kap én hebben meegedacht over een andere oplossing, worden geïnformeerd. Omdat de vergunning inmiddels onherroepelijk is geworden, mag en gaat de gemeente dus echt de treurwilg kappen. Dat gebeurt rond augustus/september.

Het huidige Stadskantoor van Helmond wordt op dit moment gesloopt. De bekende treurwilg moet daarom weg. Eerder werd daarvoor een kapvergunning verleend. Burgemeester en wethouders besloten begin dit jaar om toestemming te geven voor verplaatsing. Mede op verzoek van enkele betrokken inwoners. Boomdeskundige Willy van de Vorst uit Someren durfde het aan om de boom te verplaatsen.

Geschiedenis

In 2016, 2019 en 2021 liet de gemeente al onderzoeken wat de toestand van de treurwilg is. Daaruit bleek dat de treurwilg een slechte gezondheid heeft en is aangetast door de tonderzwam. De verwachte levensduur was hooguit 5 tot 10 jaar. Bezwaarmakers tegen de kapvergunning bestreden deze conclusie. Via hen heeft zich een deskundige groenspecialist bij de gemeente gemeld die het aandurfde de boom te verplaatsen en te onderhouden, tegen acceptabele kosten. Dat is dus Willy van de Vorst uit Someren.

Parc Bruxelles

Dat verplaatsen zou gebeuren door de treurwilg over het Stadskantoor heen te takelen naar de nieuwe locatie Parc Bruxelles. Inmiddels blijkt de grond daar zo verontreinigd dat er eerst gesaneerd moeten worden. Dat is de gemeente verplicht. Inclusief de kosten van de verplaatsing gaat dat ruim € 65.000 kosten.

Overigens zou de aangetroffen verontreiniging geen enkel gezondheidsrisico vormen voor parkbezoekers en omwonenden.

Alternatieve locaties

Vanwege de hoge kosten is de gemeente samen met Van de Vorst naar alternatieve locaties gaan zoeken. Daarvoor was er geen sprake meer van takelen, maar van slepen. Er zijn enkele locaties bekeken, maar die zijn niet goed bereikbaar. Dat komt door te smalle wegen, met als gevolg schade aan lantaarnpalen en bebouwing. Bovendien werd verwacht dat de treurwilg dan ook zelf te veel schade oploopt.

De treurwilg die het uiteindelijk dan toch niet gaat redden (Foto: Henk van Dijk)

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *