Tweede Helmondse Klimaatconferentie een feit

De tweede Helmondse Klimaatconferentie is een feit. De conferentie vindt plaats op woensdag 12 juli in het Speelhuis, van 19.30 tot 21.30.

Hoe ziet een klimaatneutraal Helmond eruit? Is ‘klimaatneutraal’ überhaupt haalbaar? En zo ja, wat is er dan nodig om dat in 2030 te bereiken? Die vragen stonden afgelopen tijd centraal in gesprekken met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties uit de stad. Ideeën en initiatieven die bijdragen aan een duurzame toekomst van Helmond zijn opgehaald. Nu is het tijd om te starten met de uitvoering hiervan.

De gemeente Helmond nodigt daarom iedereen van harte uit voor de tweede Klimaatconferentie op woensdag 12 juli, van 19.30 tot 21.30 uur in Het Speelhuis. Hoe kunnen inwoners en experts elkaar versterken bij het uitvoeren van initiatieven en ideeën? Die vraag staat centraal tijdens de tweede Klimaatconferentie.

Belangrijke stem

Samen met Eindhoven werkt Helmond aan de EU-missie ‘Klimaatneutrale en Slimme steden‘. Inwoners hebben hierin een belangrijke stem. Tijdens de eerste Klimaatconferentie op 30 maart zagen inwoners gezamenlijk kansen. Bijvoorbeeld in het vergroenen van de leefomgeving, het besparen van energie en het terugdringen van de energierekening. In bijeenkomsten met experts kwamen de afgelopen maanden veel goede ideeën naar voren. Onder andere over het verminderen van afval, het gebruik van duurzame vormen van vervoer, het vergroenen van de stad en het hergebruik van materialen. Deze ideeën zijn gebundeld in het Klimaatcontract. De gemeenteraad neemt hierover na de zomer een besluit. Daarna dienen beide steden het contract in bij de Europese Commissie.

Waarom een klimaatneutraal Helmond?

Het klimaat verandert en dat merken we ook in Helmond, zegt de gemeente. Zo ziet men wateroverlast na hevige regenbuiten en perioden van extreme hitte als directe gevolgen van die verandering. Dit zou risico’s opleveren voor de gezondheid en veiligheid van inwoners. Want door te veel broeikasgassen (CO2) stijgt de temperatuur op aarde, aldus deskundigen. Daarom wil Helmond in 2030 klimaatneutraal zijn.

Ondersteuning

Helmond en Eindhoven krijgen vanuit de Europese Unie ondersteuning om de CO2-uitstoot in beide steden versneld te verkleinen. En zo bij te dragen aan een ‘klimaatneutraal Europa in 2050’. Het doel is om ervoor te zorgen dat de steden nu en in de toekomst fijne en duurzame plekken zijn om te wonen, werken en recreëren.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *