Uitbreiding leerafdeling voor stagiaires in Keyserinnedael

In samenwerking met het ROC Ter AA is op dinsdag 31 augustus in Zorgbooglocatie Keyserinnedael in Helmond op vier groepswoningen (psychogeriatrisch zorg) gestart met een leerafdeling voor stagiaires. De officiële opening is dezelfde dag gevierd met alle betrokken stagiaires/leerlingen, cliënten en medewerkers.

Een leerafdeling is een stageconcept, waarbij een groep stagiaires/leerlingen onder deskundige leiding de zorg biedt. Dit concept wordt al vanaf september 2016 succesvol toegepast op twee groepswoningen voor cliënten met dementie en wordt nu uitgebreid naar de vier resterende verblijfsafdelingen in Keyserinnedael.

In de woningen draaien de leerlingen volledig mee in de roostersystematiek. Op deze manier krijgen zij te maken met alle aspecten van het vak. Het betreft leerlingen die opgeleid worden tot helpende, verzorgende IG / begeleider specifieke doelgroepen en verpleegkundige MBO/HBO. De 25 leerlingen (BOL en BBL) worden begeleid door medewerkers van de groepswoning die trainingsbijeenkomsten tot werkbegeleider hebben gevolgd. Een specifiek kenmerk van werkbegeleiders is dat zij met leerlingen meelopen in plaats van andersom. Deze vaste medewerkers staan aan de zijlijn ter ondersteuning en helpen waar nodig. Om de begeleiding van de leerlingen goed te waarborgen, is een docent van het ROC Ter AA twee keer week op locatie aanwezig.

Meer tijd en aandacht voor bewoners

Het mes snijdt aan drie kanten: de leerafdeling geeft de gelegenheid om de opleiding op een nieuwe manier te doen. Ook roosters maken en samenwerken. Daarmee kunnen de stagiaires meer uit de stage halen. Observeren, rapporteren en communicatie zijn tevens belangrijke punten waarin een student zich kan ontwikkelen in de zorg voor en begeleiding van cliënten met dementie. Dit alles met het oog op het welzijn van de cliënten binnen de groep en de client als individu.

Voor vaste medewerkers geldt dat zij op een andere manier zorg verlenen en dat zij ook weer veel leren van de stagiaires. Het geeft hen inzicht waarom zij dingen op een bepaalde manier doen. En voor onze cliënten is het goed om meer mensen op de woongroep te hebben.

Boeiende leeromgeving

De leerafdeling in Keyserinnedael is opgezet in samenwerking met het ROC Ter AA. Door het opleiden van goed gekwalificeerd personeel in een boeiende leeromgeving wil de Zorgboog inspelen op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *