Van niks maakt je fantasie alles bij Tante Tulp

Vol verwachting zaten de kinderen klaar voor het fleurige podium. Ze konden niet alleen kijken, maar ook meedoen met de voorstelling Tante Tulp wil alles zijn! in Bibliotheek Helmond-Peel afgelopen vrijdagmiddag. Een fantasievol en filosofisch feestje.

Bij Tante Tulp kun je gewoon alles worden en zijn. Eén van de vele boodschappen in de nieuwe kindervoorstelling “Tante Tulp wil alles zijn!’ Nieuwe Buurman Ben is namelijk muzikant. Als hij vraagt wat haar beroep is, antwoordt Tante Tulp dat ze geen beroep heeft. ‘Ik zou dan maar snel iets worden, anders ben je dadelijk niks!’ is vervolgens zijn reactie. Dus gaat Tante Tulp op zoek naar wat zij eigenlijk worden wil. Met Buurman Ben, een boel muziekinstrumenten en een doos bijzondere voorwerpen.

Wijsheden ten top
De voorstellingen van Tante Tulp zitten vol filosofische wijsheden. Bedenker Saskia Martens uit Helmond, musicus en neerlandicus, is dat dé reden om als zelfstandig maker aan de slag te gaan. Samen met het Kunstkwartier maakt ze educatief materiaal en speelde ze voorstellingen. Maar Saskia wist dat ze juist deze voorstelling wilde maken; “Buurman Ben is anders dan Tante Tulp. En dat is okay. Ik mis in de maatschappij nog te veel de boodschap dat je jezelf mag zijn. Met een open blik kijken, zie je meer mooie dingen dan je in eerste instantie denkt. En dat wil ik de kinderen graag meegeven.”

Nieuwe buurman
Na eerst solo en met diverse begeleiders te hebben opgetreden, nam Buurman Ben zijn intrek naast Tante Tulp. Hij wordt vertolkt door Benjamin Elshout, zelfstandig muziekdocent. Van muzikale begeleider groeide hij vervolgens uit tot sidekick. Samen maakten ze deze interactieve voorstelling. Het raamwerk komt van Saskia, de uitwerking volgt gezamenlijk via improvisatie tijdens het repeteren. De muziek en liedjes zijn van zijn hand. “Ik maak daarnaast veel educatief materiaal. Ook ik wil graag in mijn werk kinderen iets meegeven”, vertelt hij.

Première in Het Speelhuis
De voorstelling ‘Tante Tulp wil alles zijn!’ gaat op 15 mei officieel in première in de Pleinzaal van Het Speelhuis in Helmond. Het loopt storm, de voorstelling is uitverkocht en er is zelfs een wachtlijst. Een mooie start voor Artist in Residence Saskia. Want sinds een tijdje is de repetitieruimte gevestigd in Het Speelhuis zelf. En gaan ze daar hun voorstellingen spelen. Dan is het weer tijd voor een hapje ‘slagroom met appeltaart’!

[Foto’s: Hans Choufoer]

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Helene Ermens - Redactie

Helene Ermens - Redactie DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *