Verkeerde leefstijl oorzaak 60 procent huisartsenbezoek

Een verkeerde leefstijl is de oorzaak van zestig procent van het bezoek aan de huisartsen. Dat vertelde huisarts Daphne Deelen van Huisartsen Medisch Centrum Mierlo-Hout. Samen met praktijkondersteuner (POH) Hermie de Groot gaf zij een drukbezochte lezing Leefstijl en Gezondheid in wijkhuis De Geseldonk. Deze lezing werd georganiseerd door Kansrijk Mierlo-Hout in het kader van hun project Kansrijk Gezond.

De eerste vraag die zij stelden aan het publiek was: welke ziekten hebben te maken met jouw leefstijl? Dus je voeding, hoeveel je dagelijks beweegt, hoe ga je om stress, slaap en vooral ook of je rookt.

Dat is dus een hele lijst:

 • Een beroerte
 • Alzheimer
 • Oogziekten
 • Slechte adem, tanden en mondziekten
 • Heel veel soorten kanker
 • Longziekten
 • Risico’s voor het ongeboren kind
 • Reuma
 • Hart en vaatziekten
 • Onvruchtbaarheid
 • Trage genezing na een operatie of van een wond
 • Aderverkalking
 • Depressies
 • Burn-out
 • Ernstig verloop bij corona
 • En zo zijn er nog een aantal meer.

De boodschap van de huisartsen is dus heel duidelijk: met een gezonde leefstijl kan je heel veel ziekten voorkomen en in sommige gevallen zelfs omkeren zoals bijvoorbeeld bij diabetes type 2.  Zij gaven ook heel duidelijk aan dat als je hulp wenst/nodig hebt, je altijd bij hen mag aankloppen. Voor de juiste voeding kijk op de website Voedingscentrum en ook meer info op www.mijnpositievegezondheid.nl of op www.artsenleefstijl.nl

Wat is dan een gezonde leefstijl?

Een goede richtlijn over leefstijl is het leefstijlroer gemaakt door de artsenvereniging Arts en Leefstijl. Het leefstijlroer biedt zes handvaten voor een gezonde leefstijl. Wanneer wij het over leefstijl hebben, bedoelen wij zes pijlers die samen de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de mens beïnvloeden.

De zes pijlers van het leefstijlroer van de vereniging Arts en Leefstijl

Voeding

De meest bekende en de meest onderzochte leefstijlfactor is voeding. Het is waarschijnlijk ook de factor waar mensen het meest mee bezig zijn. Luister maar eens om je heen hoe vaak mensen het over voeding hebben. Dan gaat het vaak niet alleen om de vraag ‘wat eten we vandaag’, maar ook over wat is gezond, wat kan je beter wel of niet eten, welke voeding is duurzaam, welke voeding is betaalbaar etc. Er is ontzettend veel te vertellen over voeding in relatie tot gezondheid.

Zie bijvoorbeeld de website van het voedingscentrum.

Beweging

Na voeding is beweging een belangrijke leefstijlfactor die veel invloed heeft op de gezondheid. De mens is gemaakt om te bewegen, maar de omgeving is er zo op ingericht dat we dat juist zo min mogelijk doen. Mede daardoor zitten we veel meer dan goed voor ons is. Bewegen gaat niet per se over wel of niet sporten. Het gaat vooral om het inbouwen van bewegen in de dagelijkse routine.

Voor het beweegaanbod in Helmond kijk op de website van Sport En Cultuur Helmond

Ontspanning

Regelmatige momenten van ontspanning gedurende de dag zijn nodig voor een gezonde geest en een gezond lichaam. Maar in de 24-uursmaatschappij hebben steeds meer mensen daar moeite mee. We staan de hele dag ‘aan’ en er ‘moet’ van alles. We hebben zo veel mogelijkheden gedurende de hele dag (en nacht), dat het nodig is om bewust even uit te schakelen en tijd te maken voor hobby’s, te wandelen in de natuur, of schermen uit te schakelen. Stress is niet voor niets een van de grootste problemen van de huidige tijd.

Slaap

Slaap is een onmisbaar deel van ons leven en toch is het voor veel mensen een sluitpost. Steeds meer mensen hebben slaapproblemen, die weer leiden tot andere gezondheidsproblemen. Wist je dat slaap de kans op overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en …verhoogt? Slaap is belangrijk om overdag te functioneren. En het geldt ook andersom; gezonde gewoontes overdag leiden weer tot betere slaap.

Middelen

Dit zijn roken, alcohol, drugs en medicatie. Bij het gebruik van middelen is of kan er sprake zijn van verslavingsproblematiek, waar specifieke aandacht voor nodig is. Het gebruik van middelen heeft vaak een nadelige invloed op andere leefstijlfactoren.

Verbinding

Verbinding in het leefstijlroer heeft eigenlijk twee hoofdonderwerpen: sociale relaties en zingeving. Met wie je omgaat en wat dat contact met je doet, kan van grote invloed zijn op hoe je je voelt, en ook op je gezondheid en je gedrag. Ook zingeving valt onder deze pijler. Zingeving klinkt misschien wat groots of ver-van-je-bed als je hierbij denkt aan het grotere doel in het leven. Maar zingeving is eigenlijk heel basaal: wat maakt voor jou het leven de moeite waard? Waar kom je je bed voor uit? Wat maakt voor jou dat je dag geslaagd is?

Lees het artikel de wetenschap van Geluk

Meer informatie kan je vinden op de volgende sites:

De vereniging Arts en Leefstijl

GezondHelmond

Positieve Gezondheid

Stichting Je Leefstijl Als Medicijn

Lifestyle4Health

Kansrijk Mierlo-Hout

 

 

 

 

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Wim Tilburgs

Redacteur gezonde leefstijl bij DitIsHelmond. Leefstijl is mijn passie en mijn vak. Oprichter en voorzitter van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. Mede-initiatiefnemer van #GezondHelmond. Adviseur van de overheid in het missieteam leefstijl en leefomgeving. Leefstijlcoach en bovenal ervaringsdeskundige.

Dit artikel heeft 2 reacties

 1. Herman L. Hoekstra Reply

  Fantastisch initiatief. Ook in Friesland zijn we er mee bezig “Bloeizones” Ik wens jullie heel veel succes. Verander handvaten wel in handvatten. Staat netter.

 2. Beter gegoogled Reply

  Zowel handvatten als handvaten is correct als meervoudsvorm van het zelfstandig naamwoord handvat. Oorspronkelijk had handvat alleen de meervoudsvorm handvatten, maar tegenwoordig wordt ook de meervoudsvorm handvaten als correct beschouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *