Versnelde klachtenprocedure en vertrouwenspersoon voor Oekraïners

De gemeente gaat klachten van Oekraïners in opvangcentra in Helmond sneller behandelen. Ook komt er een vertrouwenspersoon voor de vluchtelingen en gaat Vluchtelingenwerk op locatie meer spreekuren houden. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders op vragen van VVD, CDA en Helder Helmond.

De vragen en maatregelen komen na publicaties in het Eindhovens Dagblad waarin wordt gesproken over een ‘schrikbewind’. Bewoners van de vluchtelingenopvang in het oude Dr. Knippenbergcollege aan de Nachtegaallaan noemen de opvang te streng. Opvangmedewerkers van de gemeente Helmond zouden te veel druk leggen op de vluchtelingen en een ‘vrij strikt regime’ hanteren. Dat zou angstgevoelens oproepen onder sommige bewoners. Een groep van 15 bewoners heeft klachten ingediend bij de gemeente.

Lees ook: “Het College moet gewoon meer openheid geven” – Ditishelmond.nl

Een deel van de klachten in de krant is ook bij de gemeente binnengekomen. De afgelopen week zijn er gesprekken gevoerd met onder andere Vluchtelingenwerk Nederland, de bewonersraad, de klachtschrijvers, de locatiemanagers en andere betrokkenen. Er is nu besloten om de klachtenprocedure met hulp van Vluchtenlingenwerk versneld in behandeling te nemen. Dit betekent dat de klachtschrijvers worden gehoord en dat er een hoor- wederhoorprocedure wordt toegepast. De gemeente wil de klachten in de juiste context bekijken en gezamenlijk tot oplossingen komen. Met als doel goede opvang voor alle ontheemden in Helmond.

101 handtekeningen

Volgens B en W doet het geschetste beeld in de media wel onvoldoende recht aan de inspanning van de gemeentelijke medewerkers en instanties die zich sinds februari vorig jaar inzetten voor de vluchtelingen. Ook zijn er afgelopen week 101 handtekeningen aangeboden van bewoners die het niet eens zijn met de berichten in de media.

B en W: “We zien dat de situatie op de opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen voor hen uitzichtloos voelt. We hadden allemaal gehoopt dat de oorlog in Oekraïne sneller voorbij zou zijn. Hierdoor nemen de spanningen toe, onderling als soms ook richting de begeleiding. Dit is niet alleen zo in Helmond, Vluchtelingenwerk onderschrijft dat ze deze ontwikkeling op opvanglocaties in heel Nederland ziet. Onze situatie wijkt daarmee niet af van elders. De klachten en signalen moeten in dit licht worden gezien.”

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *