Voetzorgdag dak- en thuislozen Stichting Maatschappelijke Opvang Helmond

Cliënten van Stichting Maatschappelijke Opvang Helmond (SMO) kregen vandaag een gratis voetbehandeling in opvanglocatie Huize d’n Herd. Deze dag werd georganiseerd op initiatief van het Elkerliek Ziekenhuis en Toppodotherapie Helmond Mierlo, met dank aan het CZ Verwenfonds.

Maar liefst acht podotherapeuten en wondspecialisten kwamen de voeten van de cliënten behandelen. Ongeveer 20 cliënten hadden zich vooraf aangemeld, en in de loop van de ochtend meldden zich nog meer mensen aan. Zowel bewoners van Huize d’n Herd als bewoners van de SMO opvanglocatie De Koning, cliënten van Begeleiding Thuis én passanten die in de noodopvang hadden geslapen die nacht. Alle cliënten kregen na
afloop een goed gevulde goodiebag, met daarin onder andere warme sokken, wasschuim en voetenbalsem.

Zwolle als voorbeeld

Joselien van Iersel, van Toppodotherapie Helmond Mierlo: “Mijn collega Sandra Janssen (verpleegkundig specialist wondzorg bij het Elkerliek Ziekenhuis) en ik zagen toevallig allebei een bericht op LinkedIn over eenzelfde voetzorgdag die in Zwolle georganiseerd werd. Wij dachten allebei direct: dit moeten we ook in Helmond organiseren voor cliënten van SMO. Deze groep mensen valt, denken wij, vaak buiten de boot als het gaat om voetzorg. Goede voetzorg is heel erg belangrijk. Problemen met voeten, zoals wondjes, kunnen gemakkelijk uit de hand lopen en gaan infecteren. Soms zelfs met zeer ernstige gevolgen. Dat klinkt heftig, maar wij zien het wekelijks in de praktijk.”

Vervolg

Marion Elbers, verpleegkundige bij Huize d’n Herd, is ontzettend blij met het initiatief. “Niet alle cliënten hebben het budget om (regelmatig) naar een pedicure te gaan. Daarbij komt dat er cliënten bij zijn die het moeilijk vinden om zorg te vragen óf die het niet nodig vinden. Voor velen is het echter wél nodig. Het is daarom ontzettend fijn dat ze deze behandeling aangeboden kregen. Voor de mensen is het geweldig om in de watten
te worden gelegd. Het allerbelangrijkste is dat voetproblemen meteen gesignaleerd worden, zodat wij er (indien nodig) verdere acties op kunnen ondernemen.”
Alle betrokkenen zijn enthousiast over deze dag. Er komt zeker een vervolg.

Het behandelteam (Foto via SMO)

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Paula van Hout - Redactie

Eindredacteur DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *